Companiile farmaceutice vor fi obligate sa declare Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamentului toate activitatile de sponsorizare si orice alte cheltuieli facute pentru medici, asistenti medicali, organizatii profesionale sau organizatii de pacienti, se precizeaza intr-o ordonanta de urgenta aflata in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii.
Nu doar companiile farma, dar si distribuitorii de medicamente si dispozitive medicale vor trebui sa declare cheltuielile facute pentru medici. Obligatia va reveni, in egala masura, si medicilor si celorlalti beneficiari ai acestor finantari, care vor avea obligatia sa le declare. Informatiile vor fi publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii si al Agentiei Nationale a Medicamentului, prevede proiectul Ministerului Sanatatii.
Masura este luata in contextul in care ARPIM (Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente) a anuntat ca sponsorizarile si cheltuielile legate de congresele medicale vor fi facute publice de catre companiile farma din Romania incepand cu 2016.
La sfarsitul lui 2013, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, GlaxoSmithKline (GSK), a anuntat ca nu va mai finanta participarea medicilor la congrese si nici nu-i va mai plati pentru a tine prezentari despre medicamente. Sponsorizarea participarii medicilor la congrese este interzisa in Statele Unite. Incepand cu 2014, guvernul american va cere companiilor farma si producatorilor de echipamente medicale sa raporteze toate platile efectuate catre medici, indiferent de natura lor.
Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
(Eveniment cu prezenta fizica)