Preţul real al medicamentelor în România este cu 29 la sută sub cel afişat în catalogul naţional al preţurilor (CANAMED), iar noi scăderi de preţuri vor determina o creştere a comerţului intracomunitar în detrimentul pacientului român, care nu îşi va mai găsi medicamentele necesare, spune ARPIM.

Precizarea Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) este făcută după ce Ministerul Sănătăţii a cerut producătorilor de medicamente să îşi reactualizeze preţuile potrivit legislaţiei în vigoare, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a arătat că preţul unor medicamente ar putea scădea astfel şi cu 20 la sută.

Potrivit ARPIM, preţul real al medicamentelor în România este cu 29 la sută sub cel afişat în catalogul naţional al preţurilor, diferenţa fiind determinată şi de "neactualizarea ratei de schimb utilizată în calcularea preţului de referinţă pentru medicamentele compensate, care este îngheţată la nivelul anului 2012 (4,26 Ron/Eur)".

"Este important de specificat că nicio altă industrie nu lucrează cu statul pe baza unei rate de schimb fixe şi este greu de conceput într-o economie de piaţă un astfel de dezechilibru: pe de o parte, exista un curs de schimb stabilit liber, iar pe de altă parte autorităţile statului impun un curs fix pentru anumite categorii de produse. Este nefiresc atât din punct de vedere juridic, dar şi economic", spun reprezentanţii ARPIM.

Ei semnalează şi faptul că preţul medicamentelor în România este comparat cu preţul din alte 12 ţări europene care au sisteme şi politici de sănătate diferite de situaţia din România (altă cheltuială pe cap de locuitor, alt sistem de finanţare, de compensare al medicamentelor etc.).

"Astfel, în contextul unor noi scăderi de preţuri vom asista la o creştere a comerţului intracomunitar cu medicamente, activitate perfect legală, dar în detrimentul pacientului român care nu îşi va mai găsi medicamentele necesare", arată ARPIM.

Producătorii susţin totodată că "numeroasele metode de reducere de costuri aplicate de autorităţi (taxa claw-back, îngheţarea bugetului de medicamente la nivelului consumului din 2011, neintroducerea cu regularitate a tratamentelor inovative la care pacienţii români au drept egal cu pacienţii celorlalte state UE, legislaţia cost-volum la care discountul minim posibil este de 30%) devin nesustenabile pentru producătorii de medicamente inovative din România".

În concluzie, potrivit producătorilor internaţionali de medicamente, Guvernul român se expune unui risc major determinat de lipsa unor medicamente critice pentru pacienţi şi, nu în ultimul rând, de posibila retragerea a operaţiunilor de business ale unor producători de medicamente.

"Facem apel la autorităţile din România pentru un dialog imediat referitor la cele menţionate, înainte ca siuaţia să devină dramatică pentru pacienţii şi aşa afectaţi de lipsa unui sistem de sănătate eficient în România", mai spun reprezentanţii ARPIM.

Ministerul Sănătăţii solicită tuturor deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul ministrului Sănătăţii 75/2009, se arată într-un comunicat al instituţiei de luni.

Potrivit Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 75/2009, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.

CNAS a arătat, marţi, că actualizarea preţurilor la medicamentele de uz uman ar putea aduce reduceri de până la 20 la sută la unele produse, iar diferenţa de bani va putea fi utlizată pentru achiziţia de tratamente inovatoare.

În schimb, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţine că scăderea preţului la medicamente trebuie făcută simultan cu implementarea unor mecanisme de protecţie care să garanteze că produsele pentru România ajung la pacienţi, în ciuda preţului mic.

Reprezantanţii pacienţilor sunt de părere că faptul că România practică cel mai mic preţ din Europa la medicamente face ca "interese comerciale imorale şi ilegale să facă atractivă vânzarea medicamentelor produse pentru România în alte ţări, pe bani mai mulţi şi cu plata în avans".

Coaliţia arată că a luat act cu îngrijorare de creşterea numărului de pacienţi din România care nu au acces la tratamentele necesare.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro