Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023
Situaţie paradoxală în sistemul sanitar din Mehedinţi. Şcolile postliceale de asistenţi sanitari scot anual sute de absolvenţi, dar Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin are de mulţi ani un deficit foarte mare de personal.
 

Aproape 300 de absolvenţi ies de pe băncile şcolilor postliceale de asistenţi medicali. Şi asta în condiţiile în care cei mai mulţi dintre cursanţii şcolilor sanitare fac instruirea practică chiar în spitalul judeţean. Uniteatea nu îi poate angaja la absolvire din lipsă de fonduri, iar tinerii, pentru a nu-şi pierde dreptul de practică, îşi încearcă şansele în afara ţării. Absolvenţii recunosc că au avut parte de condiţii bune de instruire, dar sunt în acelasi timp conştienţi că şansa la un loc de muncă în unitarea sanitară este aproape nulă. De aceea, cei mai mulţi dintre ei se gândesc să-şi caute de lucru în străinătate.

În Mehedinţi, 300 de tineri termină anual şcoala postliceală sanitară. 200 provin din sistemul de învăţământ de stat şi au făcut practică în Spitalul Judeţean din Turnu Severin.

Reprezentanţii şcolii postliceale ştiu că tinerii nu prea au şanse să-şi găsească de lucru în ţară şi îşi îndeamnă absolvenţii să-şi caute de lucru peste hotare.

În tot acest timp, la Spitalul Judeţean din Turnu Severin, 600 de asistenţi medicali fac munca a 1.000 de angajaţi. Cel puţin asta spun normele europene.

Grav este faptul că, dacă nu lucrează timp de doi ani, tinerii îşi pierd dreptul de a profesa. Aşa se face că statul pregăteşte asistenţi medicali care nu ajung niciodată să lucreze în sistemul sanitar românesc.

- See more at: http://stiri.tvr.ro/asistentii-medicali-pleaca-peste-hotare--iar-in-spitale-nu-sunt-suficiente-cadre-medicale_60818.html#sthash.WdXGDenz.dpuf

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro