Scolile postliceale sanitare din tara vor organiza cursuri pentru echivalarea studiilor asistentilor medicali in conditiile in care, la nivel national, trei sferturi dintre acestia nu au diplomele conforme cu standardele europene si nu isi pot practica meseria in tarile Uniunii Europene.

In aceeasi situatie sunt majoritatea celor 80.000 de asistenti medicali generalisti din tara, care au absolvit inainte de anul 2007.

"Pana in anul 2007, formarea in Romania nu a tinut cont de aceasta cerinta si este vorba despre aproximativ 59.000 de diplome de scoala postliceala si aproape 1.000 de diplome de studii superioare", a declarat Mircea Timofte, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali din Romania.

Pentru echivalarea studiilor, asistentii medicali vor putea, din toamna, sa isi completeze timp de doi ani pregatirea, in cadrul unor cursuri organizate la scolile postliceale de stat.

"Se modifica directiva europeana printr-un program de revalorizare, care va demara in toamna. Acum suntem la sesiuni de formare a formatorilor. La randul lor, din toamna vor incepe sa formeze cadrele didactice si cei care doresc, sa se angajeze pe piata muncii", a spus Dragos Cosma, inspector general al Ministerului Educatiei.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro