In aceasta toamna Asociatia de Endocrinologie Clinica din Romania sarbatoreste 10 ani de activitate. Cu aceasta ocazie Asociatia, alaturi de Academia de Stiinte Medicale, Institutul National de Endocrinologie “C. I. Parhon” Bucuresti, Universitatea “Ovidius” Constanta vor organiza Congresul aniversar intre 2-5 septembrie 2015 la Constanta. Lucrarile se vor desfasura in Campusul Universitar (Corpul B, etaj 1) al Universitatii “Ovidius”.

 

Intrebat care a fost motivul care a stat la baza infiintarii Asociatiei, Prof. dr. Constantin Dumitrache a declarat pentru Houston ca, “acum 10 ani, alaturi de Prof. Dr. Mircea Popa si Prof. Dr. Eduard Circo ne-am gandit sa infiintam o asociatie pentru tineri, pentru viitorii endocrinologi, in care am urmarit cu bucurie parcursul acestor medici, cum au terminat rezidentiatul, cum au ajuns specialisti si primari”.

 

  • Prof. dr. Eduard Circo a subliniat ca “entuziasmul initial s-a mentinut de-a lungul timpului si, in fiecare an, Congresul Asociatiei de Endocrinologie Clinica a reunit endocrinologi de marca din Romania si din strainatate, bucurandu-se de un interes deosebit in special in randul tinerilor. Un bilant al acestor zece ani este plin de realizari, an de an au fost organizate congrese de inalta tinuta stiintifica, care au reunit multi endocrinologi din Romania intr-o atmosfera de prietenie, colaborare, colegialitate”.
  • In ceea ce priveste provocarile intampinate in endocrinologia clinica de azi, Prof. Circo a precizat ca “exista provocari individuale si de grup. Provocarile individuale sunt problemele fiecaruia in asigurarea calitatii actului medical, referindu-ne aici la pregatirea si experienta profesionala a fiecarui medic. In acest sens, Congresul reprezinta cadrul cel mai bun pentru aflarea celor mai actuale si de interes informatii stiintifice din endocrinologie. Dar, alaturi de pregatirea pe care o are medicul, este nevoie si conditii propice de desfasurare, care reprezinta o problema de grup, o problema de specialitate. Din pacate, inca sunt in tara servicii de endocrinologie in care medicii isi desfasoara activitatea nu in cele mai bune conditii, din cauza spatiului si dotarii. Dar va asigur ca toti colegii nu si-au pierdut nicio clipa entuziasmul, deoarece avem o raspundere majora fata de pacienti, dar si de a mentine ridicat nivelul endocrinologiei romanesti si in pas cu endocrinologia mondiala”.
  • “O alta provocare, dar si o alta asteptare consta in pregatirea tinerilor, care influenteaza dinamica specialitatii. Din pacate, numarul endocrinologilor din Romania este inca extrem de mic. In urma cu aprox 25 ani eram 800, acum doar 600”, a spus Prof. Dumitrache.
  • Prof. Circo mentioneaza ca “exista o responsabilitate fata de trecut, deoarece endocrinologia mondiala a cunoscut un impuls major datorita premierelor inregistrate de endocrinologia romaneasca. “Primii nostri endocrinologi au fost clinicieni de marca si, in prezent, endocrinologia romaneasca pastreaza aceeasi structura si acelasi concept: consultul pacientului ca element de baza in actul diagnosticului”.
  • Endocrinologia este o specialitate indeosebi clinica. Desigur, o mare pondere din atitudinea fata de pacient este legata de posibilitatile de explorare, dar, in primul rand, examenul clinic este cel care conditioneaza si orienteaza explorarile paraclinice. Asteptarile noastre sunt ca tinerii endocrinologi sa fie pregatiti prioritar in toate centrele din punctul de vedere al consultului clinic. Dar exista si o preocupare deosebita pentru tinerii cercetatori care activeaza in endocrinologie in diversele centre universitare. Beneficiul principal este al pacientului, iar colaborarea intre clinician si cercetator este garantia calitatii actului medical” a adaugat Prof. Circo.
  • Comunicarea medic-pacient joaca un rol cheie in endocrinologia clinica, de aceea este una dintre temele principale ale Congresului aniversar organizat intre 2-5 septembrie 2015. Prof. Dumitrache spune ca acest tip de comunicare este complex si solicitant, iar “medicul, prin tot ceea ce face, trebuie sa induca o apropiere fata de pacient, care poate duce la obtinerea unor informatii folositoare care vor determina la randul lor stabilirea diagnosticului corect si tratamentului oportun”. In opinia Prof. Dumitrache, “nu exista tratament generalizat, ci doar tratament individualizat, facut pentru pacientul x si nu pentru boala x”.
  • De acceasi parere este si Prof. Circo, care subliniaza importanta cruciala a consultului in atitudinea terapeutica. “In endocrinologie situatia este un pic si mai aparte decat in alte specialitati, pentru ca sistemul endocrin este strans corelat cu sistemul nervos, adica o serie de simptome endocrine isi regasesc un rasunet in cadrul simptomatalogiei neuropsihice a pacientului si situatia este si inversa. In sensul acesta, apropierea dintre medic si pacient este deosebit de importanta”, a explicat Prof. Circo pentru Houston.
  • “In incheiere, spun “La multi ani, AECR” si lansez o invitatie la Constanta catre colegii endocrinologi si nu numai, de a participa intre 2-5 septembrie 2015 la o manifestare stiintifica deosebita, organizata cu prilejul celor 10 ani de activitate ai Asociatiei, alaturi de care Universitatea “Ovidius” din Constanta sarbatoreste in acest an 60 de ani de activitate de invatamant superior si 25 de ani de la infiintarea Facultatii de Medicina!” a conchis Prof. Circo.

 

Pentru detalii si inscrieri la eveniment: Andreea Acatrinei – Houston NPA, 0756.030.353 /0756.030.339, andreea.acatrinei@houston.ro,http://endocrinologieclinica-aecr.ro.

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro