Asociatia Medicilor de Familie Cluj (AMFC) anunta ca se asociaza protestului initiat de Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) prin care doreste atragerea atentiei asupra faptului ca medicii de familie sunt profund nemultumiti de adoptarea Hotararii de Guvern privind Contractul-cadru 2016 - 2017 semnat de CNAS si MS, contract adoptat fara a se tine cont de propunerile facute de reprezentantii medicilor de familie, avand in vedere rolul medicilor de a isi negocia propriul contract-cadru care sta la baza activitatii lor.
Potrivit reprezentantilor asociatiei, medicii de familie sunt ignorati in continuare, contractul este total nestimulativ, desi se lupta sa ofere servicii medicale de calitate pacientilor in conditiile in care sistemul informatic este o frana serioasa prin functionarea sa deficitara.
"Legislatia este elaborata fara a tine seama de propunerile medicilor de familie aduse la cunostinta decidentilor din sanatate prin demersurile anterioare; memoriile depuse la Institutia Avocatului Poporului si la Cancelaria Primului Ministru au ramas fara ecou.
Starea de nemultumire este generata de aceasta atitudine, coroborata cu discriminarea medicilor de familie in raport cu ceilalti medici din sistem, demonstrata de faptul ca, desi efectueaza majoritatea serviciilor publice de sanatate, cabinetele de medicina familiei nu sunt considerate unitati sanitare publice.
Manifestarile de protest au debutat in data de 21 martie 2016, cand, medicii de familie, respectandu-si programul de consultatii, au inceut sa poarte o banderola albastra si au afisat la cabinet principalele motive pentru care protesteaza. In perioada urmatoare se va organiza un miting de protest in fata Ministerului Sanatatii si se poate ajunge chiar la greva generala." arata medicii clujeni intr-un comunicat remis pe adresa redactiei.
Medicii de familie clujeni, alaturi de cei din tara, protesteaza impotriva urmatoarelor:
1. Impunerea unui contract injositor, care va genera distrugerea cabinetelor de medicina a familiei din Romania
2. Finantarea deficitara a sistemului medical romanesc, inclusiv a asistentei medicale primare
3. Disfunctionalitati si birocratie excesiva in toate sectoarele sistemului medical
4. Ingradirea accesului pacientilor ASIGURATI la serviciile medicale datorita deficientelor multiple ale sistemului informatic PIAS al CNAS, mai ales de la intrarea in functiune a sistemului Cardului de sanatate.
5. Neplata unor servicii medicale si imputari nejustificate in sectorul medicinii de familie - datorate multiplelor erori ale SIUI.
6. Supra-sarcini administrative si restrictionari economice in activitatea medicala a medicului de familie
7. Lipsa de receptivitate a decidentilor la problemele, argumentele si propunerile medicilor de familie pentru imbunatatirea eficientei sistemului medical.
8.. Neacordarea dreptului de negociere a medicilor de familie in ceea ce priveste legislatia specifica activitatii lor.
9. Lipsa unui contract de asigurare intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Asigurat, astfel incat fiecare contribuabil sa cunoasca drepturile si obligatiile fiecarei parti contractuale.