Medicamentele generice respecta cele mai stricte standarde de calitate, siguranta si eficacitate
BUCURESTI, 12 MAI 2016- ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, precizeaza, ca urmare a aparitiei unor materiale de presa care sustin ca medicamentele generice nu au efect terapeutic, ca medicamentele generice comercializate pe piata din Romania au aceeasi eficacitate terapeutica ca si medicamentele inovative corespunzatoare, fiind supuse aceluiasi control strict al calitatii, sigurantei si eficacitatii de catre autoritatile competente.
„Consideram ca afirmatiile false aparute in presa sunt iresponsabile si constituie un atac asupra sigurantei nationale, dar si a unei industrii strategice pentru Romania, care asigura peste 8.000 de locuri de munca si contribuie cu 1,5% la PIB. Studiem caile legale prin care putem contracara aceste actiuni in instanta,” a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.
„Nu pot exista cazuri in care medicamentele generice sa fie neconforme, intrucat toate medicamentele prezente in lantul legal de distributie, indiferent ca sunt inovative sau generice, trec prin acelasi proces strict de evaluare si aprobare nu numai al Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) ci si al European Medicines Agency (EMA) sau al Federal Drug Administration (FDA), pentru a primi autorizatia de punere pe piata. Acesta implica respectarea unor standarde internationale de calitate foarte riguroasein timpul proceselor de dezvoltare, fabricare, controlul calitatii si distributie a medicamentelor, precum standardele din Codul de Bune Practici de Fabricatie (GMP). Mai mult, odata disponibile pe piata, nivelul ridicat de calitate si siguranta este mentinut prin inspectii periodice ale autoritatilor de reglementare, in cadrul procesului de farmacovigilenta, ” a mai adaugat Dragos Damian, Presedintele APMGR.
APMGR mentioneaza ca medicamentele generice contin aceeasi substanta activa ca si medicamentul inovativ corespunzator, in aceeasi concentratie si forma farmaceutica, actionand in acelasi mod in corpul uman. Din punct de vedere stiintific, cele doua produse sunt bioechivalente, adica au aceeasi viteza (rata) si grad de disponibilitate biologica a substantei active in organism atunci cand medicamentul este administrat in aceeasi doza.
Medicamentele generice sunt utilizate pe scara larga in Europa, SUA si in restul statelor lumii, unde sunt vazute ca o solutie pentru cresterea accesului la tratamente de calitate a populatiei, in conditii de eficienta bugetara. In Europa medicamentele generice asigura accesul la tratament pentru 500 de milioane de pacienti, reprezentant peste 56% din totalul medicamentelor eliberate pe baza prescriptiei medicilor si numai 22% din totalul cheltuielilor publice cu medicamente.