Norme Coca 2023 - 2024

Asociatia ProMAMA sustine necesitatea recunoasterii meseriei de Consultant în Alăptare în România, făcând în acest sens demersurile necesare la Ministerul Sănătătii.

"Asociatia ProMAMA a făcut demersurile necesare la Ministerul Sănătătii pentru recunoasterea acestei meserii. De asemenea, ProMAMA face un apel public pentru semnarea petitiei 'Alăptează, România!', care a strâns deja, în mai putin de o lună, peste 1.000 de semnături. În multe tări din Europa consultantii în alăptare sunt de multi ani recunoscuti si angajati în maternităti si spitale, făcând parte din echipa medicală si având un rol covârsitor pentru succesul alăptării. Țara noastră se află pe un loc codas în Europa în ceea ce priveste alăptarea exclusivă până la 6 luni (12,6% !) în comparatie cu media europeană (40%). Acest lucru, în conditiile în care 98% din femei sunt capabile să alăpteze. Mai mult, România se afla pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă, iar alăptarea are un rol covârsitor la reducerea acesteia. De aceea este nevoie de o persoană specializată în alăptare si anume consultantul acreditat, care să educe mamele si să le ajute pe cele aflate în dificultate", sustine Asociatia ProMAMA într-un comunicat remis marti AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în prezent, în România sunt 20 de Consultanti Certificati International în Alăptare care sunt pregătiti si formati de dr. Marta Muresan, coordonatorul pentru România, primul consultant certificat international din tară.

În fiecare an, în prima zi de miercuri din lună Martie se celebrează Ziua Consultantului în Alăptare Certificat International, când se vorbeste de importantă si rolul consultantului pentru succesul alăptării.

În 2014 Ziua IBCLC se va sărbători pe data de 5 martie, iar tema propusă este menită să evidentieze legătura care trebuie să existe între IBCLC si familie, echipa medicală, comunitate.

De asemenea, este o ocazie potrivită ca familiile care au reusit să depăsească problemele de alăptare să ofere multumire pentru ajutorul si sustinerea oferită în acest scop si să îndrume si alte mame să ceară sfaturi si suport specializat.

Până acum Ziua IBCLC a fost sărbătorită pe plan local, dar în acest an, la initiativa Asociatiei ProMAMA, se va celebra pe plan national, în cele mai importante orase din tară unde există consultanti certificati international în alăptare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Oradea.

Consultantul în Lactatie este acea persoană care dispune de cunostintele si calificarea necesară pentru a preveni si rezolva problemele care apar în alăptare.

Poate fi consultant orice persoană cu studii superioare, cu pregătire medicală sau studii care să echivaleze, care a urmat un curs de pregătire teoretică de minim 90 de ore, la nivel academic, care are cel putin 1.000 de ore de practică în domeniu alăptării si al lactatiei umane si care a promovat examenul la nivel international.

 Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro