Persoanele cardiace, care se confruntă cu fibrilaţie atrială (nr. afecţiune cardiovasculară care determină modificarea ritmului cardiac, responsabilă cu declaşarea accidentelor vasculare cerebrale), ar trebui să evite să mai ia aspirină. Recomandarea vine din partea cercetătorilor britanici, care au constatat că persoanele diagnosticate cu această boală prezintă un risc crescut de a se confrunta cu hemoragii cerebrale şi stomacale.

Aspirina este recunoscută pentru proprietăţile sale benefice în cazul cardiacilor, însă un studiu recent arată că acest medicament, cu efect anticoagulant, le face mai mult decât bine, în specialpacienţilor care suferă de fibrilaţie atrială (FA).

Concluzia vine din partea experţilor de la National Health Service, din Marea Britanie. Potrivit experţilor de la NHS, cei un milion de pacienţi britanici diagnosticaţi cu fibrilaţie atrială (AF) ar trebui să folosească o nouă generaţie de medicamente anticoagulante precum dabigatran, rivaroxaban şi apixaban.

Specialiştii sunt de părere că înlocuirea aspirinei cu un alt anticoagulant ar duce la prevenirea producerii a 7.000 de accidente vasculare şi a 2.000 de decese premature în fiecare an.

Foto: Ion Fulga, profesor doctor la catedra de Farmacologie din cadrul UMF "Carol Davila"

Contactat de gândul, Ion Fulga, profesor doctor la catedra de Farmacologie din cadrul UMF "Carol Davila", a declarat că ipoteza nou lansată este una interesantă, dar până la a interzice aspirina în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu FA trebuie să se facă mai multe studii pe aceste teme.

„Din punctul de vedere al farmacologilor, indicaţiile oricărui medicament trebui să se bazele pe dovezi. În cazul nostru, noi apreciem că o dovadă convingătoare trebuie să îndeplinească trei condiţii. În primul rând trebuie să aibă o ipoteză bazată pe nişte studii anterioare. În al doilea rând trebuie să fi fost demosntrată această ipoteză printr-un studiu clinic care a avut ca obiectiv demonstrarea acestei ipoteze. În al treilea rând să fi fost verificată reproductibilitatea datelor, adică să nu fi fost un singur om care să fi spus asta. Sub aceste aspecte până la ora actuală avem dovezi convingătoare că aspirina scade frecvenţa infarctului miocardic la bolnavii cu angină pectorală cu 50%. E o ipoteză interesantă. Eu nu pot să spun că nu este adevărat. Trebuie să vedem dacă este adevărat sau nu după ce se vor face mai multe studii care vor avea drept obiectiv acelaşi lucru, şi anume studierea efectului pe care aspirina îl are asupra pacienţilor care suferă de fibrilaţie atrială”, a precizat prof. dr. Fulga.

Profesorul de la catedra de Farmacologie din cadrul UMF "Carol Davila" a mai precizat că înlocuirea asiprinei cu dabigatran, rivaroxaban şi apixaban, dar aceste medicamente sunt mult mai scumpe. O cutie de medicamente de dabigatran costă în jur de 100 de lei, în timp ce o cutie de aspirină costă 3 lei.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro