Norme Coca 2023 - 2024

Presedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a semnalat joi că la 1 noiembrie 2013 erau înregistrati 172 medici hematologi în toată tara, dintre care 85 numai în Bucuresti, iar în 17 judete nu era niciun medic cu această specialitate.

"La 1 noiembrie 2013 erau înregistrati 172 medici hematologi în România, dintre acestia 85 în Bucuresti, iar câte 10-15 în centrele universitare. În 17 judete nu este niciun hematolog, iar în 14 judete doar unul singur. Avem o problemă legată de migratia medicilor. În urmă cu doi ani aveam înscrisi 260 de medici hematologi. Ne pleacă medicii pentru că ei vor respect, iar societatea le oferă dispret", a spus Astărăstoae într-o conferintă de presă.

El precizat că la nivel european există o mare "ipocrizie" în politicile de sănătate, întrucât toată lumea stie cât sunt de importante preventia si programele de sănătate, dar se alocă putin bani în acest sens.

"Bolile cronice sunt consumatoare mari de fonduri. Un program preventiv si un tratament adecvat duce la economii pe viitor. Pentru un tratament bun, complet nu se va cheltui mai mult de 20% din cât s-ar cheltui pe viitor. Trebuie să intervenim la acele afectiuni unde tratamentul este costisitor. Trebuie să spunem stop listei de asteptare", a explicat prof. dr. Vasile Astărăstoae.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro