Norme Coca 2023 - 2024

Afirmaţiile chirurgului Dan Oprea, de la SJU Ploieşti, care a semnalat lipsurile cu care se confruntă spitalul, reprezintă dovada nemulţumirii angajaţilor din sistem, a declarat marţi preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae, precizând că nu vor fi tolerate abuzuri împotriva medicului.

"Vreau mai întâi să precizez că medicul Oprea, când a vorbit despre malpraxis, a vorbit despre pericolul de malpraxis în condiţiile în care el nu poate să facă ceea ce a învăţat şi ştie să facă, fiind obligat să improvizeze. Apoi, medicii au demonstrat, şi prin proteste şi prin marşul de luna trecută, că nu mai vor să stea cu capul plecat, nu mai vor să fie slugi", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae.

Potrivit preşedintelui CMR, cererile medicilor au vizat în primul rând alocarea a 6%din PIB pentru Sănătate, astfel încât România să ajungă cel puţin la nivelul mediei europene, de 6% din PIB, "dacă tot se face mereu referire la UE".

"În protestele noastre, nu avem strict cereri salariale. Am avut cereri care vizează condiţii mai bune de muncă, echipamente, medicamente, tot ceea ce este necesar într-un spital pentru tratarea corectă a pacienţilor. De aceea, îl asigur pe medicul Oprea că nu este singur în demersul lui şi nu vom tolera niciun abuz împotriva lui. Poate că unele afirmaţii au fost îngroşate, dar autorităţile trebuie să ne accepte dreptul la opinie. Nu vom accepta ca medicii să fie sancţionaţi pentru că spun adevărul", a adăugat preşedintele CMR.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a dispus începerea unei anchete la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Ploieşti, după ce în presa locală a fost publicată o scrisoare atribuită medicului chirurg Dan Oprea, care reclamă lipsurile cu care se confruntă SJU şi dezinteresul autorităţilor.

Ministerul Sănătăţii a precizat, într-un comunicat de presă, că s-a dispus declanşarea unei anchete la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, "ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media cu privire la declaraţiile unui medic primar chirurgie generală". Echipa de control va fi formată din Corpul de Control al ministrului Sănătăţii şi din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Prahova.

Un ziar local din judeţul Prahova a publicat, săptămâna trecută, un articol în care apar mai multe pasaje dintr-o scrisoare atribuită medicului chirurg Dan Oprea, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Scrisoarea ar fi fost trimisă redacţiei ziarului respectiv.

Conform celor publicate de ziarul local, chirurgul Dan Oprea susţine că Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti este "umilit, abandonat de toţi" şi că, deşi în spital s-au abordat tehnici chirurgicale de nivel universitar, la nivelul unităţii sanitare nu se alocă fonduri, bisturiele electrice de unică folosinţă sunt folosite "de zeci de ori", iar alte dotări sunt "de pe vremea lui Pazvante".

"Dacă vrei să tratezi un bolnav, nu reuşeşti să foloseşti aceeaşi schemă de tratament măcar 6-7 zile. Îţi vine să urli când zilnic ţi se schimbă antibioticele din farmacia spitalului. Dacă dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, deşi eşti conştient că este malpraxis. Compromisuri peste compromisuri, gândaci în saloane, paturi second, cazarmament rupt, perne cu gâlme, dar anvelopări pe exterior… lucrări care, poate, aduc ceva celor care le propun. Nu ştiu, nu se leagă nimic. Toată lumea este liniştită! Există un vinovat de serviciu… MEDICUL!!! Ăsta trebuie să-şi asume răspunderea. A jurat, nu?", se arată în scrisoarea publicată în presa locală şi atribuită chirurgului Dan Oprea.

De la publicarea articolului în prea locală şi până în prezent, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi cea a Consiliului Judeţean Prahova, instituţie care administrează spitalul, nu au făcut declaraţii pe această temă.

gandaci

Contactat telefonic, preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, medicul Mirela Neagu, care este şi consilier personal pe probleme de sănătate al şefului CJ Prahova, Mircea Cosma, a declarat că, după ce a citit articolul respectiv, l-a sunat pe directorul medical al spitalului, Florin Puşcariu, care este chirurg, şi a cerut un punct de vedere al unităţii în legătură cu acel articol, dar nu a primit un răspuns.

Mediafax

Citeste si :

ACUM: Cine mai are curajul sa spuna asta ?

Ministerul Sanatatii face ANCHETA la Spitalul Judetean Ploiesti, dupa ce un medic ar fi acuzat cazuri de malpraxis

Un chirurg rasuceste cutitul in ranile de la Judetean. Malpraxis cu buna stiinta

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro