Norme Coca 2023 - 2024

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi a atacat în contencios administrativ Ordonanţa de Urgenţă 117/2013, care prevede la alineatul al doilea al articolului 206, că universităţile trebuie să dea statului 5% din veniturile încasate de la studenţi străini.

"Din taxele de la studenţii şi cursanţii străini, încasate de instituţiile de învăţământ superior de stat, se virează la Ministerul Educaţiei Naţionale un cuantum de 5% din încasările în valută", se precizează în OUG.

Astfel, UMF a atacat în instanţă decizia, invocând, conform rectorului universităţii, prof.dr. Vasile Astărăstoae, o excepţie de neconstituţionalitate.

"Am atacat în instanţă pentru că OUG nu poate fi modificată decât printr-o hotărâre judecătorească. Am depus iniţial contestaţie la minister, nu am primit răspuns în termen util, atunci am contestat astfel, ne vom mişca repede, vom ridica excepţia de neconstituţionalitate şi vom câştiga", a declarat prof.dr. Vasile Astărăstoae.

Acesta susţine că, în urma unor discuţii neoficiale cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, i s-a transmis că banii respectivi ar fi urmat să intre într-un fond destinat oferirii unor burse internaţionale.

"Să fie foarte clar, noi nu suntem împotriva ministerului, noi dăm şi 10% din veniturile noastre pentru a se crea un astfel de fond. Dar noi vrem ca acel fond să fie gestionat de către cei care contribuie, în funcţie de suma cu care contribuie. Să fie instituit un consiliu de administraţie care să fie în afara structurilor strict birocratice, iar modul de alocare al burselor să fie stabilit de către consiliul respectiv, nu exclusiv de către minister. Ne este frică unde vor ajunge aceste fonduri", a adăugat prof.dr. Vasile Astărăstoae.

În OUG 117/2013, în acest moment, nu se precizează care va fi destinaţia fondurilor. Dacă actul normativ publicat în Monitorul Oficial în 25 decembrie 2013 va rămâne în forma actuală, UMF ar trebui să contribuie la bugetul statului cu aproximativ 600.000 de euro, fiindcă aceştia au estimat că în anul universitar 2013-2014 vor încasa 12 milioane de euro exclusiv din taxele plătite de către studenţii străini.

În prezent, la UMF sunt înscrişi 2.620 de studenţi străini, 525 dintre aceştia înmatriculându-se în anul universitar curent, 2013-2014.

Sursa

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro