Norme Coca 2023 - 2024

Propunerea Ministerului Sănătătii (MS) de a stimula medicii de familie pentru a face screening în cazul anumitor boli grave este bine-venită, a declarat vineri președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae.

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FLUX

"Trebuie să se găsească o metodă pentru a stimula medicii de familie să intre în echipe pluridisciplinare si să se ocupe de acele afectiuni care au prevalentă mică, dar mortalitate mare. Nu e atât de dificil pe cât ar părea să se facă acest lucru. Poate în punerea în practică să apară dificultăti", a spus reprezentantul CMR.

El a apreciat că medicul de familie ar putea fi un "paznic" care la primele semne de boală să trimită pacientul la medicul specialist.

Astărăstoae a precizat că depistarea precoce si instituirea tratamentului pentru anumite afectiuni, cum este cancerul, ar putea duce la vindecare.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Antonia Nita)

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro