Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, spune că România a cheltuit 3,5 miliarde de euro pentru pregătirea medicilor care lucrează în UE, dar nu a primit "nici măcar un euro înapoi" din partea ţărilor care şi-au rezolvat problema de sănătate angajând medici români.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că în ţările UE lucrează 21.000 de medici care au început să plece din România din 1990, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Dintre aceştia, 14.100 de medici au plecat de la 1 ianuarie 2007. În Franţa, sunt 4.300 de medici români care reprezintă 60 la sută din totalul medicilor străini care lucrează în această ţară, în Marea Britanie sunt circa 4.000 de medici români, pe locul doi după medicii indieni, în Belgia sunt 2.600 de medici români, iar în ultimii trei ani, după o politică agresivă din partea Germaniei, sunt 3.100 de medici în această ţară, urcând de pe locul şapte pe locul trei într-un top al medicilor străini care lucrează aici", a spus preşedintele CMR.

Vasile Astărăstoae a adăugat că o evaluare pe termen scurt arată că peste patru ani, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi inversării piramidei vârstelor, numărul de afecţiuni cronice va depăşi numărul afecţiunilor acute.

"O evaluare care s-a făcut arată că, în ţările puternic dezvoltate economic, 50 la sută din posturile de medici vor fi vacante. Producţia universităţilor de medicină din aceste ţări poate să acopere 11 la sută, deci rămân aproape 40 la sută din posturi vacante, asta echivalează cu 150.000 de posturi de medici vacante în toate aceste ţări. Unităţile medicale vor veni şi vor lua medicii din România fiindcă e o ţară membră UE, iar formalităţile de angajare sunt mai simple, iar şcoala medicală românească e în continuare cunoscută şi recunoscută", a explicat preşedintele CMR.

În aceste condiţii, a spus Vasile Astărăstoae, România riscă să rămână fără medici după ce a cheltuit bani mulţi să îi pregătească.

"Noi am cheltuit pentru toţi medicii care au plecat 3,5 miliarde de euro numai pentru educaţie, liceu, facultate, rezidenţiat. Nu punem în calcul faptul că sistemul a rămas deficitar şi nu am primit din partea ţărilor care şi-au rezolvat problema de sănătate nici măcar un euro înapoi. Obedienţa celor care ne-au guvernat şi ne guvernează se manifestă faţă de Bruxelles, cum era înainte faţă de Moscova, prin aceea că niciunul nu a solicitat acest lucru", a spus Vasile Astărăstoae.

El a declarat însă că problema a fost luată în discuţie de Comitetul Permanent al Medicilor Europeni, care a ajuns la concluzia că trebuie să existe "un mecanism de compensare".

"Nu spune nimeni că ţara care a luat un medic trebuie să îi plătească cheltuielile, dar există alte mecanisme care să ne ajute să supravieţuim. UE poate finanţa proiecte şi programe pe domeniul sănătăţii care, până acum, nu erau considerate programe structurale. Trebuie să existe la nivel european un tratament preferenţial şi sume mai mari acordate ţărilor care exportă medici. Dacă atunci când pleacă un fotbalist clubul câştigă milioane, un spital, când îi pleacă medicul, pierde, nu câştigă nimic, deşi celălalt (care îl angajează - n.r.) îşi rezolvă problema", a spus Vasile Astărăstoae.

Preşedintele CMR a adăugat că mai este nevoie de programe de instruire şi de transfer de cunoştinţe şi tehnologii.

Potrivit sursei citate, în 2011, în spitalele româneşti lucrau 21.400 de medici, însă la 1 noiembrie 2013 mai lucrau doar 14.100 de medici.

"Unii s-au pensionat, alţii au murit, dar majoritatea au plecat să lucreze în străinătate", a mai spus Astărăstoae

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro