Sunt sigură că nu de puţine ori te-ai întrebat ce presupune fie controlul de rutină al sânilor fie cel ginecologic sau dacă există diferenţieri în funcţie de vârstă în ceea ce priveşte regularitatea cu care trebuie să mergi la medic.
Eşti îndrepăţită să te gândeşti la aceste lucruri, mai ales că astăzi îţi este din ce în ce mai greu să găseşti informaţiile corecte „culese” de pe internet sau reviste.
Vestea bună este că prin această platformă putem discuta direct despre neliniştile şi întrebările tale. Şi tot de aici poţi să culegi informaţii medicale verificate şi de încredere.
Ceea ce mă îngrijorează este că în România, 60% dintre femei nu îşi fac periodic un control al sânilor, iar un sfert din populaţia feminină nu a mers niciodată la ginecolog din lipsă de timp, determinare sau neştiinţă, deşi afecţiunile grave sunt principalele cauze de deces la femei.
Îmi doresc să te ajut ca tu să depăşeşti toate condiţionările, să previi şi să nu ajungi să faci parte din asemenea statistici.
De aceea, îţi împărtăşesc aici câteva indicii de bază pe care orice femeie dornică să aibă grijă de sănătatea ei, trebuie să le ştie:
- Primul pas în prevenţia cancerului de sân este autoexaminarea lunară făcută responsabil. Autoexaminarea presupune autocontrolul sânilor de către fiecare femeie, prin palparea şi inspecţia sanilor. Modalitatea de efectuare a autoexaminării este bine să fie arătată, exemplificată şi explicată de un medic ginecolog cu ocazia primului consult.
- Această autoexaminare trebuie secondată de controlul senologic (control specializat al sânilor), făcut cu regularitate şi recomandat la orice vârstă, începând cu 20 de ani, când probabilitatea de a descoperi ceva în neregulă la nivelul sânilor creşte.
- Femeilor de peste 30 de ani, li se recomandă anual ecografia mamară (examinare a sânilor cu ajutorul ultrasunetelor, folosită pentru detectarea şi diagnosticul afecţiunilor sânului).
- Ulterior, după vârsta de 40 de ani este nevoie ca în fiecare an femeile să facă o mamografie bilaterală (principala metodă de screening, la femeile de peste 40 de ani) care poate fi completată cu ecografie mamară atunci când este necesar.
- Este nevoie să faci an de an un control ginecologic însoţit de testul Babeş-Papanicolau (investigaţie folosită pentru screeningul modificărilor la nivelul colului uterin), iar dacă ai peste 30 de ani este necesar să soliciţi medicului tău şi o ecografie transvaginală. Tot de la 30 de ani vei avea nevoie şi de Testul HPV (investigaţie de nivel avansat pentru detectarea infecţiei cu virusul HPV) o dată la 3 ani, indiferent de rezultatele celorlalte teste.
Te rog să nu te limitezi la protocoalele descrise mai sus! Ele sunt recomandări standard, însă la fel cum organismul unei femei nu este identic cu cel al altei femei, nici nevoile femeilor nu sunt identice.
Vreau să te asiguri că eşti bine şi pentru a te bucura de viaţă fără griji pentru sănătatea ta, te îndrum să apelezi la specialişti de încredere.
De aceea te sfătuiesc să urmezi paşii de aici pentru sfaturi medicale personalizate. Aşa vei putea să iei cele mai bune decizii pentru sănătatea ta!
Sursa