Investigaţii GRATUITE, la MEDICUL DE FAMILIE. Propunere pentru un nou Contract-Cadru

* Medicii de familie vor putea acorda o serie de investigaţii medicale gratuite în propriul cabinet, singura condiţie fiind să aibă aparatura necesară


Cei 254 de medici de familie aflaţi în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi sunt vizaţi de o serie de modificări legislative, care ar putea intra în vigoare, cel mai probabil, de la începutul lunii aprilie a acestui an.

Modificările cu pricina sunt cuprinse într-un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017. Potrivit proiectului, aflat încă în faza de dezbatere, pacienţii asiguraţi ar putea beneficia de o serie de noi investigaţii medicale, direct în cabinetului medicului de familie.

În vreme ce pe hârtie lucrurile se prezintă bine pentru asiguraţi, situaţia de pe teren demonstrează că propunerea nu va putea fi pusă prea uşor în aplicare, din cauza faptului că majoritatea medicilor de familie din judeţul Galaţi nu dispun de aparatura necesară pentru efectuarea acestor investigaţii.

Ce prevede propunerea

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern amintit, în cabinetele medicilor de familie vor putea fi efectuate investigaţii noi pentru depistarea unor boli de inimă sau de plămâni. Asiguraţii vor putea beneficia, astfel, de electrocardiogramă, de ecografie abdominală şi de ecografie de pelvis. Medicii de familie care au competenţe în acest sens vor putea interpreta rezultatele acestor investigaţii. Singura condiţie este ca medicul de familie să aibă în dotarea cabinetului aparatele necesare.

Doar trei medici din 254 fac ecografii gratuite

"Şi acum se pot face astfel de investigaţii, doar că este nevoie de un contract adiţional încheiat între medic şi CJAS Galaţi. Problema este însă că majoritatea medicilor de familie nu au competenţe pentru ecografie, deoarece obţinerea acesteia costă. Mai mult, dintre medicii care au aceste competenţe, nu toţi deţin şi aparatura necesară. Apoi, referindu-ne strict la cei care deţin aparatura şi au şi competenţa, prea puţini sunt interesaţi să încheie un contract cu CJAS Galaţi, deoarece sumele obţinute nu sunt deloc motivante", a explicat dr. Dumitru Mărăşescu, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie, filiala Galaţi.

Potrivit preşedintelui interimar al CJAS Galaţi, economistul Mihaela Docan, doar trei medici de familie din judeţul Galaţi, din cei 254 existenţi, au în prezent un astfel de contract încheiat cu CJAS.

Spirometria (analiză necesară pentru stabilirea capacităţii pulmonare - n.r.) este o altă investigaţie care va putea fi făcută gratuit, în cabinetele medicilor de familie care deţin un spirometru.

Fără limită minimă de pacienţi

O altă modificare prevăzută în proiectul de Hotărâre de Guvern spune că medicii de familie vor putea încheia contracte de furnizare de servicii cu CJAS Galaţi indiferent de numărul de persoane asigurate înscrise pe listele proprii. În momentul de faţă, pot deveni furnizori de servicii medicale doar medicii care au cel puţin 800 de pacienţi pe liste.

O altă propunere făcută de autorii proiectului ar aduce o simplificare în ceea ce priveşte biletele de internare pentru pacienţi. Medicul de familie ar putea elibera astfel de bilete în cazurile în care în scrisoarea medicală eliberată la externare din spital (biletul de externare - n.r.) se recomandă reinternarea pacientului la o dată ulterioară. "În aceste situaţii, nu se vor acorda consultaţii pentru eliberarea biletelor de internare şi nu va fi necesară prezentarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate", se mai arată în proiect.

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind Contractul-cadru pe anul 2016-2017 a fost publicat pe paginile de internet ale Ministerului Sănătăţii şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

 

Sursa

Proiect-Contract-Cadru-2016-2017

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro