În această perioadă, din cauza temperaturilor caniculare, numărul insectelor este din ce în ce mai mare. Prin urmare, muşcăturile de ţânţari, viespi, tăuni sau căpuşe sunt frecvente. În general, înţepăturile şi muşcăturile de insecte nu sunt periculoase, dar pot provoca reacţii grave persoanelor alergice sau pot transmite diferite virusuri.

Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui au câteva sfaturi: „În cazul ţânţarilor, este recomandat să se utilizeze diferite spray-uri care îi ţin la distanţă, iar în locuinţă puteţi utiliza aparate anti-ţânţar şi să puneţi plase la uşi şi ferestre. Aplicaţi pe piele şi pe îmbrăcăminte un spray care ţine la distanţă insectele. Dacă ieşi la plimbare în parc sau în pădure, nu vă daţi cu parfum şi nu purtaţi haine colorate, pentru că acestea atrag insectele. Prin pădure, purtaţi haine cu mânecă lungă şi şosete trei sferturi sau pantaloni lungi”.

În cazul în care v-a muşcat vreo insectă şi locul respectiv se înroşeşte, se umflă şi simţiţi înţepături, DSP recomandă să vă prezentaţi la medic.

Muşcătura de ţânţar poate transmite virusul West Nile, care în cazurile cele mai grave poate produce decesul. De asemenea, muşcătura de căpuşă poate produce o boală foarte gravă, respectiv boala Lyme. Anul trecut, în judeţul nostru, câteva persoane au fost suspectate că ar suferi de aceste boli.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro