Ministerul Afacerilor Externe a publicat lista ţărilor afectate de epidemia cu transmitere locală a virusului Zika. De asemenea, românii care vor să călătorească sunt avertizați să-și ia măsuri de protecție.

Potrivit MAE, pe lista statelor care prezintă riscuri se află Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceză, Guadelupe, Guatemala,Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela, transmite Mediafax.

Pentru cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în aceste zone se recomandă măsuri de protecţie personală împotriva înţepăturii ţânţarilor (atât în incinte, cât şi în exterior, mai ales pe timp de zi - când este intervalul maxim de activitate al ţânţarului vector): purtarea de pantaloni lungi şi bluze/cămăşi cu mânecă lungă, perioada de repaus să fie asigurată în spaţii prevăzute cu aer condiţionat sau cu plase pentru ţânţari, chiar şi în timpul zilei.

De asemenea, MAE precizează că cetăţenii care prezintă simptome compatibile cu infecţia cu virus Zika în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă / ţară afectată sunt sfătuiţi să se adreseze medicului şi să specifice dacă au călătorit recent în astfel de zone.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro