220 de pacienţi care fac dializă vor primi cardurile de sănătate

Au ajuns primele carduri de sănătate în judeţ. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a primit zilele trecute primele carduri electronice de sănătate, documente ce vor ajunge la bolnavii care fac dializă. Cele 220 de plicuri sunt destinate bolnavilor care suferă de insuficienţă cronică renală şi se află în programul de dializă, acestea urmand să fie predate în baza unui proces verbal. “CAS va preda în baza unui borderou centralizator Centrului de Dializă cardurile, iar la prima prezentare a pacienţilor acestea vor fi înmanate titularilor. Cardurile vor fi predate în baza unui proces verbal”, a precizat Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS. Plicurile ce au ajuns la CAS conţin cardurile, dar acestea nu sunt încă funcţionale. Aceasta pentru că bolnavii vor trebui să se prezinte cu aceste carduri la medic, iar medicul va trebui să facă toate demersurile pentru introducerea datelor în sistem. “Cardul naţional de sănătate reprezintă modalitatea prin care dvs veţi putea fi identificat ca asigurat în sistemul naţional al asigurărilor sociale de sănătate. Acest card vă asigură dreptul la servicii medicale. De asemenea, prin utilizarea acestui card veţi confirma primirea acestor servicii. Vă rugăm ca la următoarea vizită la medic să vă prezentaţi cu această scrisoare şi cu cardul pe care l-aţi primit.

Pe card sunt deja înscripţionate datele dumneavoastră de identificare. Pentru a deveni funcţional, el trebuie să fie activat. Pentru aceasta medicul vă va solicita personalizarea pinului de acces format din patru cifre”, sunt informaţi bolnavii prin intermediul scrisorii pe care o primesc odată cu acest card. De asemenea, pentru că acest document trebuie să conţină istoricul pacientului, oficialii din sănătate solicită acordul sau dezacordul inscripţionării anumitor date medicale precum grupa sanguină şi RH-ul, bolile cu risc vital de care suferă, bolile cronice. Pacienţii sunt intrebaţi şi dacă doresc să devină donatori de organe. Autorităţile din sănătate au anunţat că decontarea serviciilor medicale se va face numai pe baza cardului de sănătate, cel mai târziu din ianuarie 2015. (Raluca MANOLACHE)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro