Copiii care nu au fost vaccinaţi împotriva virusului poliomielitic trebuie imunizaţi, susțin vehement autoritățile din Sănătate. Peste 50.000 de doze de vaccin au fost deja trimise la Direcţiile de Sănătate Publică judeţene. Decizia a fost luată după ce în Ucraina au apărut două cazuri de poliomielită. O amenințare o constituie și refugiații care pot aduce boala în Europa.

Peste 100.000 de copii din România nu au fost vaccinați împitriva poliomielitei, susțin autoritățile.

"Avem refuzurile şi situaţiile în care nu s-au prezentat. Deci, practic, din 850 de pacienţi până în cinci ani, sunt 31 care nu au suficiente doze. Din aceştia, cinci sunt cei care şi-au menţinut refuzul", a afirmat un medic.

Medicii de familie au verificat deja fişele pacienţilor şi au început să îi cheme pe copiii nevaccinaţi la imunizare.

Autorităţile estimează că rata de vaccinare împotriva poliomielitei a scăzut la 85-88 la sută. Cu mult sub minimul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii: 95%.

"Sunt anumite judeţe în partea de vest a ţării, municipiul Bucureşti, chiar şi în nordul ţării în unele localităţi unde acoperirea vaccinală este în jur de 80% sau chiar sub 80% şi asta arată că există un risc de transmitere", a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Deocamdată, părinţii nu pot fi obligaţi să-şi vaccineze copiii. Se va întâmpla acest lucru după ce va intra în vigoare legea vaccinării, cel mai probabil, la sfârşitul acestui an, spun oficialii.

"O acoperire vaccinală sub optimal, sub 95%, poate să fie o cauză a unei epidemii în viitor. Boala este extrem de severă. Sechelele şi invaliditatea, riscul de deces sunt foarte serioase şi din păcate nu avem alt tratament", a spus Valeria Herdea, medic de familie.

Nici adulţii care s-au vaccinat împotriva poliomielitei înainte de 2005 nu sunt protejaţi, atrag atenţia medicii. Cine vrea să se vaccineze la cerere trebuie să plătească între 150 şi 315 lei, sumă în care este inclusă şi o consultaţie făcută de medicul specialist. De gratuitate beneficiază doar copiii, iar autorităţile cumpără serul din străinătate, pentru că la Institutul Cantacuzino nu se mai produce acest tip de vaccin din 1992.

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro