Norme Coca 2023 - 2024

Direcţia de Sănătate Publică Tulcea a solicitat ministerului de resort sprijin pentru susţinerea activităţii medicilor de familie în localităţile izolate din Delta Dunării, astfel încât aceştia să fie încurajaţi să se stabilească în Rezervaţie şi să se concentreze exclusiv pe calitatea actului medical.
"Având în vedere numărul redus al populaţiei din Delta Dunării, am transmis Ministerului Sănătăţii o propunere pentru ca medicii de familie din Deltă să fie plătiţi de la bugetul de stat, iar salariile acestora să nu fie condiţionate de numărul persoanelor înscrise pe lista de pacienţi", a declarat directoarea DSP, Laura Militaru.

Ea a spus că, în momentul de faţă, în localităţile din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării îşi desfăşoară activitatea şase medici de familie. "Doar comuna Maliuc este acum descoperită în ceea ce priveşte asigurarea serviciilor medicale. Pacienţii de aici se regăsesc pe lista medicilor din Tulcea, însă drumul dintre Tulcea şi Maliuc, după cum se ştie deja, nu este unul foarte scurt. Sperăm să atragem cât mai repede un medic pentru această comună", a menţionat Laura Militaru.

Cei şase medici de familie care-şi desfăşoară activitatea în prezent în localităţile din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării sunt plătiţi în funcţie de numărul de pacienţi de pe listele proprii şi beneficiază de aproape doi ani de un spor de izolare de 100%. Din salariile pe care le primesc au obligaţia legală de a asigura plata asistenţilor medicali, a contabililor, a asigurărilor de malpraxis pentru ei şi asistenţii medicali, plata tuturor contractelor aferente desfăşurării actului medical, precum şi a chiriei şi a tuturor utilităţilor pentru cabinetele medicale şi locuinţele proprii. "Ar fi ideal ca medicii de familie din Delta Dunării să poată să se axeze exclusiv pe actul medical", a precizat Laura Militaru.

Lipsa medicilor din localităţile Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării este o problemă ridicată în repetate rânduri de autorităţile tulcene, însă până în prezent nu s-au găsit soluţii concrete în beneficiul celor aproape 15.000 de locuitori. AGERPRES

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro