În anul 2013, bugetul MS a avut două componente: 5,2 miliarde lei pentru cheltuieli curente și, separat, 3,5 miliarde lei, alocaţi pentru plata arieratelor.

Anul trecut, România, ca stat membru UE, a trebuit să se încadreze în prevederile directivei europene 2011/7/UE, potrivit căreia statele trebuie să-şi plătescă facturile la maximum 60 zile. Ca atare, Guvernul USL a plătit facturile spitalelor la medicamente care au fost lăsate cu restante de peste 300 zile, de către fosta guvernare, ceea ce a însemnat un cost de 3,5 miliarde lei.

Astfel, bugetul real al Ministerului Sănătății, în anul 2013 a fost de 5,2 miliarde lei. În anul 2014, bugetul sănătăţii va fi în creștere cu 2,6 miliarde lei, de la 5,2 la 7,8 miliarde lei.

Bugetul MS pe anul 2014 este construit astfel încât să răspundă priorităţilor stringente din sistemul sanitar, de exemplu, creşterea veniturilor medicilor rezidenţi prin acordarea unei burse lunare neimpozabile de 150 de euro, dar şi creşterea sumelor pentru investiţii şi dotarea cu aparatură medicală a unităţilor sanitare.

Astfel, sumele care vor fi alocate pentru achiziţia de aparatură medicală, reparaţii capital la unităţile sanitare, precum şi investiţii vor creşte de la 228. 329. 000 lei la 284 276 000 lei.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro