Dupa deces familia nu are dreptul sa intre in posesia datelor medicale personale ale defunctului.

Dupa deces familia defunctului mosteneste bunurile mobile si imobile ale defunctului , nu si viata personala a acestuia, ori datele medicale personale ale unei persoane apartin de viata privata a persoanei.

Tocmai din aceste considerente Curtea Constitutionala a dat o decizie in acest sens, adica, datele personale nu se mostenesc, astfel apartinatorii nu au dreptul sa formeze astfel de pretentii de a intra in posesia lor.

Cu exceptia , daca defunctul inca in timpul vietii a imputernicit apartinatorii in fata unui notar public , de a putea intra in posesia unor astfel de date.

Avem dreptul sa divulgam apartinatorilor datele medicale personale ale defunctului?

Ce facem cind  apartinatorii unui pacient decedat sa ni se adreseze cu solicitarea de a le pune la dispozitie datele personale medicale  ale defunctului ?

Se pune intrebarea , avem dreptul   sa dam curs unei astfel de solicitari , iar  mostenitorii au dreptul sa intre in posesia datelor medicale personale ale defunctului ?

Legea 46/2003 a drepturilor pacientului prevede ca „toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul acestuia”

Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi da consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres .

 Legea insa considera ca mostenitorii nu au dreptul de a intra in posesia datelor medicale personale ale defunctului , pentru ca mostenirea nu presupune si acest drept,

Informatiile privind sanatatea persoanei "intra în notiunea de viata privata, fiind prin urmare un mod de a realiza protectia drepturilor prevazute de art. 26 din Constitutie, consacrate în egala masura si în art. 8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale 

Exista o decizie a Curtii Constitutionale , definitiva si general valabila , in care Curtea arata " ca dreptul la mostenire nu presupune dreptul mostenitorilor de a obtine informatii cu privire la starea pacientului "

DECIZIE   Nr. 1429 din 2 noiembrie 2010 , publicat in M.O.

Prin urmare mostenitorii , in lipsa unei imputerniciri , date de catre defunct  in timpul vietii,  nu au dreptul sa solicite , iar noi nu avem dreptul sa eliberam datele  personale medicale ale defunctului catre mostenitori.

 

 

.

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro