Dispensare incuiate, doctori care nu-si cunosc pacientii si romani fara ingrijire. Duminica la emisiunea "Romania, Te Iubesc" facem radiografia medicinei teritoriale.
Partea 1

Partea 2

Partea 3

Partea 4
Baza sistemului sanitar in orice tara civilizata, la noi e pe cale de disparitie. In mediul rural, singurele instrumente din cabinetele medicale sunt un tensiometru si un stetoscop.  Avem o tara pentru care ne invidiaza o lume intreaga - localitati ascunse intr-un decor de vis, zone in care civilizatia patrunde greoi.

Dar in aceleasi locuri gasim milioane de romani pentru care medicina de familie nu inseamna nimic. In Romania medicina preventiva este inexistenta, oamenii afla prea tarziu ca sunt bolnavi.

Relatia dintre doctor si pacient se desfasoara ... mai mult pe hartie, in facturile pe care medicii de familie le trimit lunar Casei de Asigurari.

"Sincer va spun, am pacienti pe care nu i-am vazut in viata mea", marturiseste Daniel Toma, medic de familie.

Medicii de familie se plang de subfinantarea sistemului. Insa veniturile lunare primite de la Casa de Asigurari ii contrazic. Oameni simpli de la tara sunt amanati cu saptamanile prin diverse tertipuri.

Voluntariatul e o minciuna sfruntata, pe care in sute de sate si comune batranii o aud de ani buni. Plang ca niste copii cand ii intrebi cum se trateaza de capul lor, fara medic.

Pentru medicina primara, statul aloca in fiecare an aproape 1,2 miliarde de lei. 300 de milioane de euro, care nu se regasesc in serviciile medicale. La tara, oamenii mor asteptand sa fie ajutati. Copiii merg zeci de kilometri pentru un simplu vaccin. Medicii isi trateaza pacientii cu... program scurt.

Acolo unde oamenii pierd contactul cu medicul lor, spitalele devin niste uriase dispensare. Potrivit estimarilor, spitalizarile excesive produc anual la nivel national o paguba de peste 300 de milioane de euro in bugetul sanatatii.

Avem si doctori de familie care vor sa isi faca meseria corect, sa aiba cu adevarat grija de pacientii lor. Dar nu sunt incurajati.

"E absolut imposibil sa faci medicina in astfel de locuri daca nu locuiesti aici", marturiseste Christian Ciubotarescu medic de familie.

Duminica, la ora 18, la emisiunea "Romania, te iubesc", vorbim despre interesul medicilor pentru a profesa in mediul rural si vedem ce a mai ramas din medicina teritoriala.

Sursa: Pro TV
 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro