Controalele efectuate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj în luna februarie, la furnizorii de servicii medicale din judeţ, s-au lăsat cu o serie de avertismente şi sancţiuni.
Potrivit CAS Dolj, au fost depistaţi medici de familie care nu foloseau formularele tipizate obligatorii, adică fişa de consultaţii sau cererea de transfer, aceştia primind avertisment scris. Alţii nu au respectat protocoalele de practică pentru prescrierea, monitorizarea şi decontarea tratamentului în cazul unor afecţiuni, ei alegându-se, pe lângă avertismentul scris, şi cu imputarea contravalorii medicamentelor prescrise eronat. La unii medici de familie au fost identificate consultaţii raportate pentru pacienţi care figurau internaţi în spital, acestora fiindu-le imputată consultaţia şi aplicându-li-se măsura diminuării cu 10% a valorii minime garantate a punctului per capita pentru lunile respective. Alt medic nu a fost prezent la program şi a fost sancţionat cu avertisment scris.
Tot în urma verificărilor din februarie s-au descoperit şi servicii medicale clinice raportate pentru pacienţi internaţi în spital, medicii în culpă urmând să restituie contravaloarea serviciilor medicale respective, lor diminuându-li-se, tot cu 10%, şi valoarea punctului per serviciu pentru lunile în care s-au depistat neregulile. Şi pentru faptul că medicul specialist nu a finalizat actul medical prin scrisoare medicală şi inclusiv prin eliberarea reţetei, CAS a dat avertisment şi a redus cu 10% valoarea minimă garantată a punctului pentru luna respectivă.
Pensionarii, eterna problemă
Ca de fiecare dată, şi în această lună s-au descoperit cazuri de pensionari care au beneficiat nelegal de reţete cu compensare de 90%, pentru că apăreau în evidenţele ANAF cu alte venituri impozabile, în afară de pensia de până la 700 lei/lună. În astfel de situaţii, compensarea suplimentară de 40%, considerată nelegală, se va recupera de la pensionar, dacă el a declarat în scris că nu are şi alte venituri impozabile, sau de la medic, dacă acesta nu a solicitat cuponul de pensie şi respectiva declaraţie, la prescrierea reţetei.
CAS Dolj a controlat luna trecută şi cinci farmacii, constatându-se „că nu se respecta obligaţia contractuală conform căreia, în cazul în care nu deţin în stoc medicamentele de pe prescripţia medicală, aprovizionarea cu acestea trebuie să se facă numai la solicitarea scrisă a pacientului“, motiv pentru care farmaciile respective s-au ales cu avertisment. Totodată, s-au făcut şi şase verificări la furnizorii de servicii medicale care au eliberat concedii medicale, fiind identificate concedii acordate la o dată ulterioară celei la care se termina valabilitatea concediului anterior pentru aceeaşi afecţiune, în acest caz dispunându-se măsura refuzării la plată a indemnizaţiilor aferente certificatelor medicale respective.