SISTEMUL DE AVERTIZARE RAPIDĂ EDCD: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile a transmis o avertizare rapidă în care atenționează că au fost depistate cazuri de paralizie la copii din cauza poliomielitei în Siria, iar riscul pentru Europa de revenire a bolii este extrem de mare în condițiile în care mulți refugiați din Siria se stabilesc în țări europene. Anul trecut, până în septembrie, un număr de 11.500 de sirieni au cerut azil politic în țări UE.
Vaccinarea antipoliomielitică în Siria a scăzut de la 95% în 2002 la doar 52% în 2012, potrivit Organizației Mondiale a Sănătații. Dacă virusul circulă în Siria, este foarte probabil ca refugiații să îl ducă în țările unde se mută. Riscurile sunt mari pentru copiii născuți după 2011 în Siria, pentru că au fost întreruperi numeroase în vaccinare.
În acest moment, OMS a anunțat că investighează următoarele cazuri de poliomielită la copii născuți în Siria: cinci cazuri la copii sub un an, 13 la copii între 1 și 2 ani și alte patru cazuri la copii peste doi ani.
Toate astea se întâmplă în condițiile în care în acest moment, în România, mulți medici nu mai pot face vaccinarea de la 2 și 6 luni, care protejează și de poliomielită, fiindcă Ministerul Sănătații a întârziat o licitație pentru cumpărarea vaccinurilor.
Medicii de familie nu mai au vaccinuri pentru bebeluşi
Virusul poliomielitic se transmite atat pe cale fecal orala, cat si aerogen. Transmiterea se realizeaza in ambele cazuri, prin contact direct interuman, intre sursele de infectie si persoanele receptive. În conditii de igiena deficitara, se poate realiza o contaminare intensa a mediului inconjurator, astfel incat devine posibila si transmiterea indirecta a virusului (obiecte contaminate). Eliminand virusul prin fecale, bolnavul ramane contagios circa 8saptamani.
Recent, și în Israel a fost depistat în mediu același virus, motiv pentru care s-a intensificat campania de vaccinare a copiilor.