Comisarul european pentru sanatate şi siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, a declarat joi ca nu intelege “actiunile impotriva vaccinarii din Romania”, in conditiile in care ne aflam aproape de Ucraina, unde au aparut cazuri de poliomelita.
Potrivit specialistilor, adultii din Romania au fost imunizati in copilarie, dar atunci cand merg in zone cu risc mare de imbolnavire ar putea face un rapel, constand dintr-o singura vaccinare.
Ministerul Afacerilor Externe, a anuntat, joi, ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis o recomandare de vaccinare (cel putin pentru urmatoarele 12 luni) cu o doza de vaccin polio inactiv (VPI) a tuturor persoanelor care calatoresc pe termen scurt sau lung in Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatoriala, Etiopia, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Nigeria, Pakistan, Somalia, Siria si Ucraina.
MAE le recomanda cetatenilor romani sa se informeze asupra atentionarilor emise de catre institutiile medicale autorizate din statele mentionate referitor la aceasta problema.
Vaccinarea se va face cu patru saptamani inaintea calatoriei sau pentru cazuri de urgenta chiar inaintea plecarii si va fi consemnata pe un format tip al OMS "Certificat de vaccinare sau profilaxie" (carnetul galben) .
Un numar de 30 de centre publice si private pot face, la cerere, vaccin impotriva poliomielitei, costurile imunizarii osciland intre 150 si 315 lei, suma care cuprinde si o consultatie acordata de specialist, potrivit informatiilor obtinute de Mediafax, de la cabinetele de vaccinologie.
Centrul National pentru Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT) afiseaza pe site-ul propriu numele celor 30 de cabinete din Romania pentru vaccinare internationala unde poate fi facuta imunizarea, in cazul persoanelor care merg in zonele endemice.
Poliomielita este o boala infectioasa acuta si transmisibila produsa de catre virusul poliomielitic, caracterizata de manifestari clinice-respiratorii, digestive, leziuni grave ale sistemului nervos central- forme paralitice (afectarea maduvei spinarii), forme encefalitice (afectarea creierului) si evolutie severa de la sechelaritate la deces.