Colegiul Medicilor a decis că medicii pensionari au nevoie de aviz de la medicul psihiatru dacă vor să continue să profeseze într-un spital public. În prezent, la Roman lucrează un medic pensionar la Spitalul Municipal şi unul la Spitalul de Psihiatrie.

Medicii care au împlinit vârsta legală de pensionare şi vor să lucreze în continuare, într-un spital public, vor trebui să treacă mai întâi pe la medicul psihiatru. Aceasta pentru că avizul medicului psihiatru trebuie ataşat la documentele solicitate de Colegiul Medicilor, care dă decizia de continuare a activităţii medicale peste vârsta de pensionare, de 65 de ani.  A fost emisă o nouă decizie a Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România, prin care se stabileşte că medicii îşi pot continua activitatea doar cu avizul Colegiului Medicilor din România, aviz eliberat de colegiul teritorial în care funcţionează unitatea medicală.

În acest moment, la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman lucrează un singur medic care a depăşit vârsta de pensionare. Aceeaşi situaţie este şi la Spitalul de Psihiatrie Sfântul Nicolae, care are încheiat un contract de colaborare cu un medic pensionar.

Avizul de continuare a activităţii se obţine în baza unor documente precum: cererea medicului, cu menţionarea expresă a faptului că este de acord să desfăşoare activitate medicală, peste vârsta de pensionare, în unitatea medicală respectivă, copie a actului de identitate, certificatul de sănătate, care va conţine şi viza de la medicul psihiatru, copia asigurării de răspundere civilă, pentru greşeli în activitatea profesională, încheiată pentru anul respectiv, dovada efectuării a minimum 40 de ore de educaţie medicală continuă, în ultimele 12 luni, şi un referat al ordonatorului principal de credite, prin care să fie certificat deficitul de personal la nivelul unităţii medicale respective, inclusiv, dacă este cazul, pentru linia de gardă, şi care să aibă anexată dovada scoaterii postului la concurs, precum şi precizarea datei următoare în care postul urmează să fie din nou scos la concurs. “Certificatul de sănătate va conţine obligatoriu viza medicului psihiatru, cu menţiunea «apt să lucreze în domeniul sanitar», şi viza medicului de medicina muncii, cu menţiunea «apt să lucreze în specialitate» – specialitatea medicului pentru care se eliberează certificatul de sănătate”, se arată în decizia Colegiului Medicilor.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro