Magistraţii Curţii de Apel Cluj au respins luni, solicitarea unui grup de 60 de avocaţi cu vechime din Baroul Cluj, de a se anula normativele privind calculul contribuţiei la fondul de asigurări de sănătate şi implicit a somaţiilor privind restanţele reclamanţilor.

Juristul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate a afirmat în concluzie, la dezbaterea fondului, că acţiunea avocaţilor ascunde de fapt intenţia acestora de sustragere de la obligaţia fiecărui cetăţean de a achita taxe de sănătate.

„…şi eu, şi dvs, dnă preşedinte,  plătim contribuţii din venituri la fondul asigurărilor de sănătate, dar dânşii nu vor să plătească, acesta este de fapt obiectul litigiului”, a susţinut juristul CJAS.

În replică, Kapcza Mikolt, unul dintre avocaţii prezenţi în sala de judecată, a susţinut că este vorba doar de anularea protocolului dintre ANAF şi CNAS.

„Obiectul acestui proces nu este contribuţia la asigurările de sănătate, ci protocolul dintre ANAF şi CNAS”, a susţinut Kapcza Mikolt.

Articolele cu nr 30, 31 şi 35 au stat la baza calculului sumelor datorate de avocaţi, aşa cum prevede Ordinul Preşedintelui CNAS, cu nr 617 din 13 august 2007, pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calităţii de asigurat, respectiv asigurat fără plata contribuţiei, precum şi pentru aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor datorate la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii BS şi alţii 54, în contradictoriu cu pârâţii P. CNAS, CNAS, ANAF.

Admite în parte cererile de intervenţie în interes propriu formulate de intervenienţii în interes propriu 1.G D-R, 2.A A K.M. M., , 3.A. A.D. , 4.T. D. 5.H. R.,6.C. L. I. ,7.P. R. ,8.B. C., 9.P. V., 10.P. S., 11.B. B.,12.F. D., 13.N. C. G., 14.D. R. S., 15.O. V.D.,16.B. A. C. .

Dispune anularea Protocolului nr.P5282/26.10.2007/ 95896/30.10.2007 încheiat între pârâţii CNAS şi ANAF şi a actului aditional nr. 1(181797/13.04.2009/801320/09.04.2009) la protocolul anterior indicat .

Respinge ca fiind fară obiect cererea formulată de reclamanţii şi intervenienţii în interes propriu sus indicati de anulare a art. 35 din Ordinul P. CNAS nr. 617/2007 .

Respinge cererea formulată de reclamanţii şi intervenienţii în interes propriu sus indicati pentru anularea art. 30,31 din Ordinul P. CNAS nr. 617/2007 .

Obligă pârâţii CNAS, ANAF sa plătească în solidar în favoarea intervenienţilor B. C., P. V., P. S., B. B. câte 504,3 lei pentru fiecare intervenient cu titlu de cheltuieli de judecată . Fără cheltuieli de judecată pentru cererea de chemare în judecată şi restul cererilor de intervenţie în interes propriu . Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare . Cererea de recurs se depune sub sancţiunea nulităţii la Curtea de Apel Cluj . Pronunţată în sedinţa publică din data de 14.12.2015.
Document: Hotarâre 64/2015 14.12.2015

Soluţia Curţii de Apel Cluj poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 de zile de la comunicare.

Mircea Pop, decanul Baroului Cluj, nu a putut fi contactat, pentru a exprima un punct de vedere, având în considerare faptul că face parte din grupul reclamanţilor din procesul cu CNAS şi a prezentat recent, ca un succes al breslei, decizia Curţii Europene de Justiţie, privind schimbul de date personale între instituţiile Statului.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Sănătate nu au dorit să comenteze decizia instanţei, şi nici modalitatea prin care se va efectua impunerea contribuţiilor la fondul de sănătate al reclamanţilor, rezervându-şi acest drept doar după pronunţarea instanţei de recurs.

Citiţi aici integral Ordinul CNAS nr 617 din 2007, căruia avocaţii i-au pus gând rău şi aicidespre decizia CJUE privind schimbul de date personale între instituţiile Statului.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro