Spitalul Județean Bacău e direct responsabil de sănătatea a jumătate din populația județului, adică 450.000 de oameni în total. Noțiunea de "cod roșu de urgență" a devenit obișnuință pentru cei 200 de medici, chemați adesea de acasă, din timpul liber, pentru a se ocupa de numărul mare de cazuri.

Ca să faci un act medical de calitate și pentru a fi bolnavii urmăriți corespunzător, se stabiliseră, deci prin normele Ministerului, cel puțin pe specialitatea noastră, cam un medic la 10 bolnavi, ori noi suntem 6 la 90,” spune Mihai Mihailov, medic primar medicină internă.

Cele o mie de paturi, prea puține în raport cu solicitările, sunt mereu ocupate. De aceea, mulți pacienți sunt trimiși în alte județe. În plus, în Bacău nu există secție de cardiologie intervențională, deși 20% dintre pacienții care ajung la urgențe suferă de afecțiuni ale inimii. Mirela Romaneț, angajată a spitalului, își amintește că acum 3 ani, când a suferit un infarct, medicul de gardă nu a putut să o ajute.

Mi-a spus că are un prieten foarte bun la Institutul Inimii din Iași și că să mă duc până acolo să-mi facă un consult,” povestește Mirela Romaneț, pacient cardiac.

O altă problemă: în județ nu funcționează niciun RMN în clinicile de stat. în unitățile medicale publice, pentru investigații amănunțite.

Fără discuție că un aparat de rezonanță magnetică nucleară este necesar și util pentru pacienții care se adresează spitalului nostru,” precizează Elena David, șeful Secției de Radiologie și Imagistică Medicală.

Culmea, un astfel de aparat există, dar stă închis într-o clădire abandonată, unde ar fi trebuit să fie Spitalul Municipal. În 2012, primăria a cumpărat aparatură modernă în valoare de 10.000 de lei pentru această clinică, deși lucrările erau departe de a fi gata. Mai rău, constructorul a intrat în faliment acum 3 ani, iar autoritățile locale nu au organizat încă o nouă licitație.

În acest an în bugetul municipiului Bacău au fost acordate 10,3 milioane de lei pentru continuarea construcțiilor. Spre comparație, insula de agrement a primit 19 milioane de lei, adică aproape dublu, semn că nu e o prioritate spitalul,” explică Marian Damoc, președintele Asociației Neguvernamentale.

Pentru ca noul spital să fie gata, ar mai fi de realizat 20% din lucrări, în valoare de 50 de milioane de lei. Banii există, dar sunt sunt ținuți într-un cont până ce primăria va găsi un nou constructor.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro