Norme Coca 2023 - 2024
Grupul de bacterii Clostridia care trăiesc în mod natural în interiorul sistemului digestiv ar putea ajuta la dezvoltarea unor probiotice care să prevină şi trateze alergiile, arată un nou studiu efectuat de cercetătorii americani.

Un grup de bacterii din flora intestinală, numite Clostridia, pot bloca apariţia alergiilor alimentare, susţin cercetătorii de la Universitatea din Chicago, potrivit BBC. Pentru moment, cercetătorii americani au demonstrat că anumite bacterii Clostridia ajută la diminuarea reacţiilor alergice la arahide, în cazul cobailor. Bacteriile din grupul Clostridia sunt întâlnite în mod natural în flora intestinală, dar unele dintre ele, cum ar fi Clostridium difficile, sunt toxice.
Totuşi, absenţa lor totală pare să favorizeze declanşarea alergiilor, iar reintroducerea reduce reacţiile alergice. Oamenii au ajuns la această concluzie după ce au testat efectele bateriilor intestinale în cazul a trei gruprui de rozătoare: unul crescut într-un mediu steril, fără germeni; al doilea tratat cu antibiotice la puţin timp după naştere, pentru a li se reduce masiv flora bacteriană intestinală; al treilea – crescut în mod normal. Studiul a relevat că şoarecii din primele două grupuri au avut reacţii imunitare foarte puternice la arahide, producând anticorpi la niveluri net ridicate comparativ cu animalele care aveau o floră intestinală normală. Cercetătorii au introdus apoi diferite tipuri de bacterii în tractul digestiv al animalelor, urmărind să vadă dacă se produc ameliorări. Sensibilitate exagerată la alergenii din arahide a putut fi atenuată puternic doar cu ajutorul Clostridia.
Cercetătorii au arătat că rezultatele sunt „foarte interesante” şi „promiţătoare” şi că aceste bacterii reprezintă o ţintă evidentă pentru terapiile privind prevenirea şi tratarea alergiilor alimentare. Este foarte interesant că acum cunoaştem aceste bacterii şi ştim cum să le folosim. Nu avem nicio garanţie, dar acest tratament poate fi testat uşor împotriva unei boli pentru care acum nu avem nicio soluţie", a declarat dr. Cathryn Nagler, profesoară de alergologie alimentară la Universitatea din Chicago, autoarea principală a studiului. Alergiile alimentare, ale căror cauze rămân necunoscute şi care pot fi, uneori, mortale dacă sistemul imunitar reacţionează exagerat, afectează 15 milioane de americani, inclusiv unul din treisprezece copii. Alergia la arahide este foarte comună în rândul populaţiei şi incurabilă în prezent.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro