Dupa ce a anuntat ca ar putea trimite la inchisoare parintii care nu-si vaccineaza copiii, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, mai deschide un razboi: pacientii care nu-si fac controalele medicale si un set de analize o data la trei ani ar putea fi si ei sanctionati.
In principiu, severitatea in ambele cazuri este justificata. Cu acoperirea vaccinala stam din ce in ce mai prost, iar in Bucuresti, unde peste un sfert dintre copii nu sunt vaccinati DTP si ROR, suntem chiar dincolo de limita de avarie si oricand ne putem trezi cu o epidemie.
Pe de alta parte, toti medicii cu care am vorbit spun ca pacientii romani ajung cu mult mai tarziu si cu mult mai bolnavi la doctor in comparatie cu restul europenilor si de aici si o mortalitate mai mare si costuri mai ridicate pentru tratamente.
Si nu am fi singura tara in care ignorarea controalelor preventive, menite tocmai sa depisteze diferite boli in stadiu incipient, este pedepsita. Aceste pedespe sunt si in interesul pacientului, si in interesul sistemului sanitar.
Dar pentru a aplica sanctiunile, si in cazul vaccinurilor, si in cel al controalelor periodice, tu, stat, trebuie ca mai intai sa fi pus la dispozitie intreaga infrastructura necesara pentru ca obligatiile sa poata fi indeplinite.
Si, din acest punct de vedere, dnul Banicioiu este, cred, ultimul de pe lume care ar avea dreptul sa vorbeasca despre sanctionarea altora si primul pe lista celor care ar trebui sanctionati, daca nu altfel macar cu o demitere.
Cum sa invoce dl Banicioiu sanctionarea parintilor cand ministerul pe care il conduce nu asigura medicilor de familie si maternitatilor vaccinurile necesare?
In privinta controalelor preventive, da, sunt foarte multi romani indolenti cu propria sanatate. Dar sunt si mii de oameni care nu au la ce medic sa se duca. La nivelul intregii tari, exista 572 de posturi vacante de medici de familie, in 429 de orase mici si mai ales in sate. De ce?
Pe de-o parte, din cauza ca numarul medicilor din Romania scade galopant ca urmare a migratiei halatelor albe spre tari unde salarizarea e buna si conditiile de munca decente. Pe de alta parte, pentru ca nu exista politici inteligente care sa ii stimuleze pe cei ramasi sa se duca si in zonele mai dezavantajoase.
Si niciun ministru al Sanatatii, inclusiv domnul Banicioiu cel iubitor de sanctiuni pentru altii, nu a miscat niciun deget. Ia sa vedem, test fulger, a auzit dl Bancioiu de Raportul OPM (Oxford Policy Management)? Daca, asa cum ma astept, nu are un raspuns, hai sa ii zicem ce inseamna si, in egala masura, ce n-a facut, desi putea:
"Acum cativa ani a existat o echipa internationala de experti, angajata de Ministerul Sanatatii, care a adunat date, a facut un studiu si in final a emis un raport referitor la o strategie menita sa ridice zona rurala ca nivel medical si de adresabilitate.
Raportul OPM (Oxford Policy Management) exista pe site-ul ministerului, dar nu a fost pus in aplicare. El prevede dezvoltarea strategica pana in 2020, cu obiective pe termen scurt, mediu si lung, cu persoane si institutii implicate, cu termene si solutii. Acestea nu vizeaza doar cresterea finantarii, ci si restructurarea a ceea ce nu merge, oprirea pierderilor si asigurarea facilitatilor, nu neaparat financiare, pentru medici, inclusiv din partea autoritatilor locale", a explicat intr-un interviu pentru Ziare.com dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale a medicilor de familie.
In plus, il mai intreb eu pe dl Banicioiu, ce preventie poate face un cabinet de tara, daca el este dotat ca in anii '70? Daca nu are acel minimum de aparatura moderna, sa zicem un ecograf, un microanalizor, care sa il ajute pe medic sa vada si ceea ce nu are cum sa vada doar cu ochiul liber, sa auda cu stetoscopul si sa masoare cu tensiometrul.
Vorbim de cabinete din zonele sarace si de pacienti care nu-si permit sa se duca la zeci de km in cautarea unui medic specialist si a unui cabinet dotat. Dar pentru a avea astfel de cabinet la sat ai nevoie de o politica inteligenta, care nu numai sa stimuleze medicii sa se duca acolo, ci sa si obtina unele facilitati pentru achizitionarea de aparatura.
In plus, cum sa iti faci analize in conditii decente, cand din a treia, a patra zi a lunii laboratoarele isi depasesc plafoanele de bani alocate de CNAS si nu lucreaza decat pe banii pacientilor?
Cand tie iti mor copii in spital, asa cum s-a intamplat la Curtea de Arges, pentru ca nu esti in stare sa asiguri o linie continua de garda pentru laboratorul de analize si ecografie, cum sa te apuci sa sanctionezi pacientul?
Dl Baniciou n-a facut nimic ca sa repare aceste probleme, dar se arata intransigent nevoie mare si responsabil de nu-si mai incape in piele.
Asa ca primul pe lista sanctiunilor ar trebui sa fie domnia sa, un ministru in care nu vad decat unul dintre prea multii politruci pe mana carora a incaput nefericita Sanatate a Romaniei.