Norme Coca 2023 - 2024

Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a primit peste 120 de dosare pentru actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite, a spus ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, precizand ca cererile vizeaza afectiuni diverse, conform Mediafax.

"Procesul pentru evaluarea dosarelor continua asa cum am planificat. Am avut chiar la inceputul saptamanii o discutie cu reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pe tema actualizarii listei. Au fost depuse peste 120 de dosare pentru actualizarea listei, care sunt acum in evaluare", a spus Nicolae Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a precizat ca, in paralel, are loc evaluarea pentru excluderea unor medicamente de pe lista de compensate si gratuite.

"In paralel, mergem si cu evaluarea listei existente pentru excluderea unor produse. Asa cum am spus, din acest an, in premiera, lista medicamentelor va ramane deschisa, astfel incat vom putea introduce oricand medicamente noi si totodata vom putea exclude acele produse care nu isi mai dovedesc eficacitatea", a mai spus Banicioiu

Presedintele ANMDM, Marius Savu, a declarat ca un sfert dintre dosare sunt pentru patologia oncologica, dar exista si dosare pentru tratamentul hepatitei si poliartritei reumatoide.

Marius Savu spunea, la inceputul lunii august, ca includerea pe lista de compensate a unor medicamente noi va tine cont de recomandarea Comisiei Europene si de evaluarile facute de institute din Marea Britanie, Franta si Germania, pentru prima data putand fi introduse si excluse anumite produse.

Savu preciza ca evaluarea moleculelor noi, dar si a celor existente ar putea fi gata la sfarsitul lunii august. Moleculele existente vor fi evaluate, conform procedurilor europene, pentru a se vedea daca isi mai justifica existenta pe lista de compensate. Potrivit presedintelui ANMDM, va fi facuta o analiza de dosar la fiecare medicament in parte.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a aprobat, in 23 iulie, ordinul privind criteriile in baza carora va putea fi actualizata lista de medicamente compensate si gratuite, respectiv includerea, extinderea indicatiilor sau excluderea unor tratamente.

Banicioiu spunea ca metodologia de evaluare va permite o noua abordare in sistem, si anume actualizarea periodica a listei de compensate si gratuite, in beneficiul pacientilor. Ministrul Sanatatii si presedintele ANMDM au estimat ca noua lista de medicamente compensate ar putea fi gata in toamna acestui an.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro