Bugetul statului este limitat, motiv pentru care autorităţile locale ar trebui să se implice în dotarea cu aparatură a spitalelor – este concluzia la care a ajuns ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. O concluzie de-a dreptul… imbecilă, dacă ţinem cont de faptul că ale noastre contribuţii la sănătate nu se duc în bugetele consiliile locale şi judeţene. Ce-i drept, nici la Ministerul Sănătăţii, ceea ce este iar o altă imbecilitate, ci la Ministerul Finanţelor, care îi distribuie după capul ministrului… care este. Cât mai este. 

"Pentru echipamentele RMN, suntem în proceduri de achiziţie, încercăm să dotăm cât mai multe spitale. Dar sunt şi spitale în subordinea autorităţilor locale. Cred că trebuie să contribuie şi ele. Să nu aştepte neapărat de la bugetul de stat, care este limitat, şi să ia aparatura necesară." a declarat ministrul Sănătăţii.

Întrebat ce părere are despre cazul din Argeş, unde un tânăr a murit după ce a aşteptat trei luni să facă un examen RMN, la o clinică privată, în condiţiile în care spitalele publice din judeţ nu au echipamente pentru investigaţie, Bănicioiu a spus că aşteptă rezultatele anchetei, dar nu înţelege de ce bărbatul nu a fost dus la un spital de stat, în altă parte.

"Am auzit despre cazul băiatului din Argeş care a murit în aşteptarea unui RMN. Da, la Argeş era RMN doar în sistem privat. Întrebarea mea este de ce nu a fost trimis în urgenţă spre un spital de stat care avea RMN? Este o chestiune pe care sper să mi-o poată lămuri cineva", a spus ministrul Sănătăţii.

Bănicioiu a mai spus că anul trecut a cumpărat un angiograf, pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, pentru că în zonă lipsea acest aparat.

"La Argeş, am luat anul trecut un angiograf. Am luat pentru că nu erau. Probabil că va trebui să ne implicăm tot noi. Dar cerem sprijin şi autorităţilor locale, pentru că pot să aloce bani pentru investiţii." a mai spus ministrul.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro