Ministrul Nicolae Bănicioiu a declarat că în weekend a fost o nouă suspiciune de Ebola, în cazul unei persoane care a venit din Ghana, însă aceasta a fost infirmată, precizând că nu mai este necesar să fie trimise probele în Germania, pentru că acum poate şi Institutul "M. Balş" să facă testele.

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", profesorul Adrian Streinu Cercel, a precizat că în unitatea sanitară au fost făcute, în cazul persoanei suspectate, atât testul pentru Ebola, cât şi pentru malarie, iar rezultatele au infirmat suspiciunile.

"Este vorba despre un adult care a venit din Ghana. A fost internat la un spital din Capitală, s-a ridicat alerta, s-a instituit carantină. Testele care au fost realizate la Institutul «Matei Balş», atât pentru Ebola, cât şi pentru malarie, au infirmat suspiciunile", a spus profesorul Adrian Streinu Cercel.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că nu vor mai fi trimise în Germania testele în cazul suspiciunilor de Ebola, pentru că pot fi făcute la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".

"De acum nu vom mai trimite probe în Germania pentru confirmarea diagnosticului de Ebola, testele vor fi realizate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Matei Balş» din Capitală", a spus Nicolae Bănicioiu, care a participat, împreună cu primarul general Sorin Oprescu, la lansarea testării voluntare pentru infecţia cu Hepatită C, pentru înregistrarea datelor în Registru Național al Infecţiilor determinate de Virusurile Hepatitice elaborat de Institutul "Matei Balş" .

Profesorul Adrian Streinu Cercel a explicat că până acum nu puteau fi făcute testele pentru Ebola la Institutul "Matei Balş" pentru că nu existau chiturile necesare.

"Acum putem face şi noi teste. Avem tot ceea ce este nevoie", a mai spus Streinu Cercel.

Un alt caz în care s-a suspectat o infectare cu virusul Ebola a fost în luna august. Un bărbat, în vârstă de 51 de ani, din Ploieşti, care se întorsese în iulie din Nigeria, unde lucra ca inginer în domeniul energiei eoliene, într-un birou din capitala Abuja, a fost atunci internat cu suspiciune de Ebola. În urma testelor de laborator a fost infirmată suspiciunea de Ebola şi s-a stabilit că acesta avea malarie.

Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti a fost desemnat ca unitatea ce ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge în România, astfel că bărbatul a fost internat mai întâi în această unitate, iar după ce s-a stabilit că are malarie, a fost transferat la Spitalul "Victor Babeş".

Peste 20.000 de oameni riscă să fie infectaţi cu Ebola până în noiembrie dacă nu vor fi consolidate măsurile antiepidemice în statele vest-africane, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Conform celui mai recent bilanţ anunţat de OMS, epidemia de febră hemoragică Ebola a provocat moartea a peste 2.800 de persoane în vestul Africii în cursul acestui an.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro