Medicii de familie și cei din ambulatoriu de specialitate din zonele defavorizate ar putea primi sporuri cuprinse între 100% și 200% potrivit unui proiect care va fi pus în dezbatere publică și care ar putea intra în vigoare la 1 aprilie, a declarat joi la o dezbatere ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Foto: (c) Angelo BREZOIANU / AGERPRES FOTO

"Sunt comunități izolate, sunt medici care altfel nu ar fi stimulați să meargă în zonele respective. (...) Am venit cu o propunere de ordin de ministru care este în transparență decizională sau va fi afișat astăzi și va fi dezbătut o perioadă destul de redusă că au fost discuții destul de multe pentru acest subiect și practic de la 1 aprilie va putea fi în vigoare. Intenția noastră este să atragem câți mai mulți medici către acele comunități deficitare, scopul este de a-i aduce pe medici acolo și de a-i și menține", a spus Bănicioiu.

Potrivit ministrului, o altă modalitate de stimulare a medicilor de a lucra în mediul rural este aceea ca autoritățile locale să aibă posibilitatea ca din fondurile disponibile să direcționeze sume către bugetul de cheltuieli de personal al spitalului pe care îl au în subordine.

"Ne referim aici la spitalele orășenești, chiar și cele municipale, care sunt afectate de lipsa de personal și lipsa dorinței de a se întoarce. Este vorba despre posibilitatea, va fi un paragraf în proiectul de lege pe care îl introducem săptămâna viitoare, pentru a le da posibilitatea autorităților locale ca din fondurile disponibile în bugetul local să îndrepte către bugetul de cheltuieli de personal al spitalului pe care îl au în subordine. Vor putea alege între panseluțe și a avea totuși medic reanimator, eu cred că vor alege să aibă medic reanimator. Modificăm cadrul legal", a mai afirmat ministrul.

Bănicioiu a precizat că orice formă de asistență medicală de urgență trebuie asigurată în regim gratuit. "Aici nu vom face rabat, indiferent dacă omul cotizează sau nu cotizează. La fel și pentru copii", a susținut Bănicioiu.

Pe de altă parte, președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu, a spus că sporul pentru medicii care lucrează în zone defavorizate este în vigoare de 20 de ani, iar aceste proiect propus de MS conține prevederi care "nu sunt mai bune, ci sunt mai severe decât cele care erau până acum".

"În ceea ce privește sporul de rural, el există de 20 de ani, este conceput ca o cale de a crește interesul medicilor pentru stabilirea în localități rurale grele sau în zone izolate unde există deficit de medici. Acum se rediscută aceste criterii de spor, nu s-a ajuns la o variantă definitivă încă și sperăm că lucrurile se îmbunătățesc, dar deocamdată aceste prevederi nu sunt mai bune, ci sunt mai severe decât cele care erau până acum, adică multe dintre localitățile rurale din țară vor pierde sporul de rural, sau vor a avea un spor mai mic. Sunt cabinete pentru care sporul va fi mai mare și este foarte important, dar este o excepție care confirmă regula, se referă la cele cinci cabinete din Delta Dunării care vor primi un spor de 200% absolut necesar dacă ne gândim că ei se deplasează pe apă", a arătat Tănăsescu.

AGERPRES/(A-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu)

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro