Norme Coca 2023 - 2024

Numarul donatorilor care s-au prezentat la centrele de transfuzii a fost, in numai trei zile, de 7.315, cu 38,73% mai multi decat inaintea lansarii campaniei, care va continua, a anuntat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, pentru Mediafax.

“Numarul mare de donatori a fost pentru noi un semnal ca e nevoie sa reinfiintam centrele de donare in spitale. Romanii au dovedit ca sangele apa nu se face. Le multumesc de asemenea colegilor mei, ministrii cabinetului Ponta, care s-au alaturat acestei campanii. Am incredere ca acest gest civic va deveni unul constant, astfel incat multe vieti sa poata fi salvate. In numai 3 zile am reusit sa avem in centrele de donare de trei ori mai multi donatori decat in zile obisnuite”, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

Conditii pe care trebuie sa le intruneasca donatorii de sange

Campania de donare continua si in perioada urmatoare. Cei care vor sa ofere sprijin celorlalti se pot prezenta la sediile centrelor de transfuzii sau la spitalele unde se colecteaza sange, cu actul de identitate, si vor completa un chestionar. Urmatoarea etapa o constituie triajul medical, care presupune si examenul clinic. In functie de rezultatul analizelor, li se comunica daca pot sau nu dona sange.

Pentru donarea de sange, trebuie sa fie intrunite conditiile: varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 batai/minut, tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg, sa nu fi suferit in ultimele sase luni interventii chirurgicale, sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii, sa nu fi fost sub tratament pentru diferite afectiuni (hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Totodata, donatorii nu trebuie sa aiba sau sa fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele (psoriazis,vitiligo).

Ministrul Sanatatii a anuntat saptamana trecuta ca va reinfiinta centrele mari de donare din spitale, inchise acum trei ani, incepand cu Spitalul Fundeni, in septembrie, si continuand cu Spitalul Universitar si Bagdasar
.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro