Procedura de evaluare a noilor molecule nu a fost bine reglementată de către Ministerul Sănătătii (MS), a declarat joi ministrul Nicolae Bănicioiu, adăugând că noile reguli au fost viciate, restrictive si au încălcat mai multe acte normative.

"Procedura de evaluare nu a fost bine reglementată de către Ministerul Sănătătii. Interesul este acela de a nu mai avea sincope atâtia ani si de a permite continuu acces la terapii noi. Este un ordin restrictiv, din punct de vedere legal încalcă mai multe aspecte de hotărâri de guvern. Evaluarea făcută până în acest moment a fost viciată. Trebuie făcută o nouă evaluare. Agentia Medicamentului, prin hotărârea de guvern de reorganizare a MS care a fost adoptată ieri, are departament de evaluare asa cum este în toată Europa. În momentul în care se publică hotărârea — si a noastră, si a Agentiei Medicamentului — poate începe la o nouă evaluare respectând modul si modelul european de a face evaluare cu criterii de listare, cu criterii de delistare, asa cum sunt foarte clare reglementările respective", a spus ministrul Sănătătii, Nicolae Bănicioiu, într-o conferintă de presă.

El a precizat că a decis abrogarea acelui ordin după consultări care au durat aproape cinci săptămâni si discutii cu colegii din minister, cu presedintele Agentiei Medicamentului, Marius Savu, si cu presedintele Casei de Asigurări de Sănătate, Radu Țibichi.

"Nu implementează corect Directiva UE 89105CE din 21 decembrie 1988, transparenta măsurilor care reglementează stabilirea preturilor medicamentelor de uz uman si includerea lor în domeniul de aplicare a sistemelor nationale de asigurări de sănătate. De asemenea, pentru că nu transpune în mod corect această directivă, deoarece nu contine criterii de excludere din lista cu denumiri comune internationale ale medicamentelor de care beneficiază asiguratii, asta înseamnă că statul român este în imposibilitatea de a lua o decizia de eliminare a unui medicament dintr-o listă de medicamente pe care am face-o. Nu există criterii obiective, verificabile si transparente si atunci încălcăm si directiva. Este si o situatie imposibil de realizat, pentru că medicamentele noi nu vor putea intra pentru că nu vor putea fi sustinute chiar din cauza faptului că le păstrăm pe cele vechi", a adăugat Bănicioiu.

Potrivit acestuia, ordinul abrogat joi nu prevedea criterii de delistare a medicamentelor.

"Un alt aspect este că metodologia de evaluare din ordinul respectiv încalcă si prevederile articolului 11 din HG 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sănătătii. Articolul 11 prevede foarte clar că MS este competent să constituie comisii de specialitate care au doar rol consultativ, iar comisiile de specialitate si comisia natională, prin Ordinul de ministru 744, erau investite cu atributii decizionale. Probabil că a fost o scăpare", a mai spus ministrul.

El a arătat că ordinul respectiv încălca si prevederile articolului 232 din Legea Sănătătii 95/2006, care spune că lista cu medicamente de care beneficiază asiguratii cu sau fără contributie personală se elaborează de către minister si Casa de Asigurări de Sănătate, cu consultarea Colegiului Farmacistilor si se aprobă prin HG.

"Ordinul 724 spune că, de fapt, Comisia natională pentru coordonarea comisiilor are atributii în evaluarea si în a include medicamentele care intră în lista de compensate. Ceea ce, repet, nu se poate face fără HG", a mai arătat reprezentantul MS.

AGERPRES/(A — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro