Ministerul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat marți că în prezent aproximativ 75% din serviciile medicale sunt validate pe baza cardului de sănătate și nu mai sunt semnalate probleme de natură tehnică în utilizarea acestuia.

Foto: (c) Alex MICSIK / Arhiva AGERPRES

"În acest moment situația este foarte bună. CNAS a comunicat că au început să crească cazurile de validare a serviciilor medicale pe bază de card. Sunt undeva spre 75%, ceea ce este esențial și confirmă faptul că nu sunt probleme de sistem. Problemele de natură tehnică nu mai sunt semnalate în momentul de față", a precizat Bănicioiu, la Spitalul "Marie Curie".

El a subliniat că introducerea cardului de sănătate în sistemul medical nu reprezintă o chestiune "asumată politic" și nu este "meritul" său sau al echipei ministeriale.

"Acest card trebuia introdus odată și odată în România. Este principala formă de opri frauda și scurgerile din sistemul sanitar. România trebuie să ajungă la nivelul țărilor europene. Nu este o chestiune politică, nu este asumată politic, nu este vreun merit al meu, nici măcar al echipei ministeriale. Vorbim de cel mai de amploare proiect al României după 1989, vorbim de 14 milioane de asigurați", a arătat ministrul Sănătății.

În legătură cu Legea vaccinării, Bănicioiu a spus că în câteva săptămâni proiectul va fi pus în dezbatere publică.

"Legea vaccinării — comisia este aproape de draftul final, pe care îl vom pune în dezbatere publică. Este vorba de săptămâni", a afirmat demnitarul, care a admis că Ministerul Sănătății va comanda vaccin antigripal de la Institutul Cantacuzino numai dacă acesta va fi "conform".

Referindu-se la cazul cântărețului Gabriel Cotabiță, ministrul a afirmat că, din punctul său de vedere, în apropierea unei săli de fitness ar trebui să existe "posibilitatea unei intervenții medicale".

"Chiar o să investigăm această posibilitate, dar trebuie reglementată conform normelor europene. Ne gândim la variante care să rezolve o problemă de intervenție. Mai țin foarte mult și de noi. Grija pe care ne-o purtăm noi înșine nu ne-o poartă nimeni altcineva. Trebuie ținut cont de regimul alimentar, efortul susținut. Trebuie să consulți medicul. De aceea am introdus și acele riscograme, de aceea ne gândim să introducem și controlul obligatoriu", a mai declarat Bănicioiu.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a participat marți la bilanțul celor 100 de operații pe cord efectuate în Secția de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "M.S. Curie".

AGERPRES/(

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro