Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat miercuri în deschiderea congresului medical româno-palestinian că secretarului de stat în MAI Raed Arafat i se atribuie meritul de a fi construit în România un sistem de urgență performant, care reprezintă de fapt "un brand de export pentru țară".

Foto: (c) Cristian LUPAȘCU AGERPRES ARHIVĂ

"Este un prilej extraordinar de a valorifica și din acest punct de vedere caracterul tradițional și profesional al relațiilor româno-palestiniene. Vă mulțumesc pentru încrederea acordată învățământului românesc, încrederea testată de un număr atât de mare de absolvenți de medicină din Palestina. Vreau să mulțumesc și pentru contribuția pe care au avut-o în sistemul medical românesc. Cel mai bun exemplu este al absolventului Raed Arafat și, sigur, în acest caz doctorului Arafat îi atribuim meritul de a construi de fapt în România un sistem de urgență performant. Iar acest sistem de urgență pe care l-a constituit doctorul Arafat în România este practic astăzi brand de export pentru țara noastră. Reiterez deschiderea mea și a MS pentru un dialog dinamic și o colaborare cât mai pragmatică în domeniul sănătății și științelor medicale. În ultimii ani au fost înregistrate evoluții pozitive în cadrul bilateral, colaborări în special pe competența de asistență medicală pe partea de urgență în mare parte datorate și eforturilor doctorului Arafat și doresc să menționez în acest sens și contribuția la construcția instituțiilor palestiniene prin primirea la stagiu de pregătire a șase experți în domeniul paramedical la UPU din Târgu Mureș", a afirmat demnitarul.

Bănicioiu a precizat că împreună cu reprezentanții MEN vor fi identificate modalități de consolidare a cooperării în domeniul medical între cele două țări prin crearea de burse în acest domeniu pentru cetățenii palestinieni.

"Suntem în curs de finalizare a cadrului juridic de cooperare în domeniul sănătății și științelor medicale. Este vorba de un memorandum de cooperare între cele două țări pe acest subiect al științelor medicale, care sunt convins că vor consolida relațiile dintre statele noastre", a spus ministrul.

La rândul său, ministrul Sănătății din Palestina, dr. Asad El Ramlawy, a transmis salutările președintelui Palestinei, Mahmoud Abbas, și a salutat prezența medicilor palestinieni din toate colțurile lumii la congres.

AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Antonia Niță)

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro