Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, apreciază că testarea voluntară pentru infecția cu virusul hepatitei C (HCV) reprezintă un pas important în prevenirea și combaterea acestei maladii.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU/ AGERPRES FLUX

"Este un pas important și cred că această etapă de testare este unul dintre pașii importanți și devine, practic, un program-pilot al Ministerului Sănătății", a spus Bănicioiu, la lansarea testării voluntare pentru infecția cu virusul hepatitei C pentru înregistrarea datelor într-un Registru Național al Infecțiilor determinate de Virusurile Hepatitice, desfășurată luni în Piața Universității.

Potrivit ministrului, pentru anul viitor, această testare ar putea să fie introdusă chiar în pachetul de servicii medicale de bază.

"Este o propunere pe care eu o îmbrățișez și urmează a demara discuțiile cu Casa Națională de Asigurări. Am anunțat-o, pentru că este esențial ca acest lucru să se întâmple din 2015", a subliniat Bănicioiu, care și-a exprimat speranța ca noile terapii anti-HCV să poată fi introduse pe piața românească de anul viitor.

Prezent la eveniment, primarul general Sorin Oprescu a apreciat inițiativa drept "un semnal dat colectivității de hărnicia pe care medicii, sistemul sanitar o au pentru ea".

"Încep să am certitudinea că ministrul știe să convingă Guvernul de o mulțime de lucruri care trebuie reparate din cauza anilor care au trecut peste sistemul sanitar", a spus Oprescu, remarcând profesionalismul profesorului Adrian Streinu-Cercel.

Pentru câteva ore, fiecare persoană care dorește să se testeze completează un chestionar și efectuează testul rapid realizat de un colectiv de cadre medicale de la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. dr. Matei Balș". Rezultatul poate fi primit în 15 minute.

Alte centre în care va fi organizată o testare voluntară pentru infecția cu HCV sunt Iași și Timișoara, a spus prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Prof. dr. Matei Balș".

În baza acestui program național de screening, ale cărui costuri se ridică la 1,3 milioane de euro, câte nouă medici de familie din fiecare județ, din mediul rural și urban, vor avea posibilitatea să identifice care sunt pacienții cu risc și să le propună testarea, până la sfârșitul anului 2015.

În București, testarea este realizată cu sprijinul Primăriei Generale, cu fonduri norvegiene.

Din cei 35.282 de pacienți deja testați și înscriși în Registrul Național al Infecțiilor determinate de Virusurile Hepatitice 1.932 au fost depistați pozitiv, aceasta conducând la o rată de pozitivitate de 5,48% la nivelul anului 2013-2014. Grupele de vârstă afectate sunt, în general, între 40 și 69 de ani, a mai spus Streinu-Cercel.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niță)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro