Fondurile alocate, prin Casa de Asigurări de Sănătate, furnizorilor de servicii de medicină dentară se ridică, pentru intervalul iulie – decembrie 2014, la 1,3 milioane de lei. Este o sumă comparabilă cu cea rezervată, anterior, într-un an întreg asiguraților din județ, pentru stomatologie, dar nu vă grăbiți să vă bucurați. Vizita la medicul dentist nu va fi nici pe departe gratuită sau măcar mai ieftină ca până acum.
Un număr de 68 de furnizori de servicii de medicină dentară din Prahova, însemnând clinici și cabinete medicale individuale, au încheiat contracte cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, pentru anul 2014. Sau pentru ce a mai rămas din el, adică ultimele șase luni, din iulie până în decembrie. Valoarea totală a contractelor se ridică la 1.351.000 de lei, față de 251.000 în primul trimestru din 2013, 1,3 milioane pentru tot anul 2012 și 0 lei pentru intervalul aprilie 2013 – iunie 2014, când acest domeniu nu a mai primit finanțare prin CAS.
La prima vedere, situația arată nesperat de bine. Însă numărul furnizorilor care încheie contracte cu CAS este de două ori mai mic decât cei care, până acum un an, se arătau interesați să lucreze cu Casa de Asigurări. Sumele astfel distribuite la nivelul județului variază, de la cabinet la cabinet, între 13.000 și 50.000 de lei, totalul ajungând la valoarea amintită mai devreme. Ce înseamnă, însă, servicii stomatologice în valoare de 1,35 de milioane de lei pentru asigurații din Prahova?
În total, vorbim, conform celor ai recente date statistice furnizate de instituțiile de specialitate, despre aproximativ 150.000 de persoane cu vârste între 0 și 19 ani, 200.000 de pensionari, 170.000 de salariați, la care se adaugă în jur de 7.000 de șomeri indemnizați, cei 9.000 de studenți care învață la Ploiești, vreo 5.000 de beneficiari ai indemnizației de creștere a copilului și, de asemenea, beneficiari ai unor legi speciale, gravidele și lăuzele, plus coasigurații și cei care își plătesc contribuțiile către bugetul asigurărilor de sănătate din mână. Să rotunjim totalul la aproximativ 550.000 din care mai bine de jumătate, însemnând vârstnicii și copiii, au nevoie, frecvent, de vizite la stomatolog, pentru prevenție sau tratament. Dacă i-am lua în calcul numai pe aceștia, fiecăruia i-ar reveni, din suma alocată de CAS, 3,86 de lei pe an. Iar când în calcul intră toată lumea, fără să mai vorbim și de urgențe, ajungem la fabuloasa sumă de 2,46 de lei pe an. Ar acoperi, ce-i drept, costul unui pansament sau al unor ace de seringă!
Pachetul de bază valabil pentru medicina dentară prevede că, în cabinetele medicilor care au contract cu CAS, minorii pot beneficia, gratuit, de o consultație pe an, tratamentul cariei simple, tratamentul afecţiunilor pulpare cu anestezie prin infiltraţie, pansament calmant sau drenaj endodontic, tratamentul gangrenei pulpare, tratamentul paradontitelor apicale (prin incizie) cu anestezie prin infiltraţie, tratamentul afecţiunilor parodonţiului cu anestezie prin infiltraţie, extracţia la dinţii temporari cu anestezie prin infiltraţie, extracţia la dinţii permanenţi cu anestezie prin infiltraţie, chiuretaj alveolar și tratamentul hemoragiei, decapușonare, reducerea luxaţiei articulației temporo-mandibulară, element metalo-acrilic, reconstituire coroană radiculară, decondiţionarea tulburărilor funcţionale prin aparate ortodontice, inclusiv tratamentul angrenajului invers prin inel/ gutiere, bărbiţă şi capelină, tratamentul angrenajului invers prin exerciţii cu spatula/şedinţă, aparate şi dispozitive utilizate în tratamentul malformaţiilor congenital, șlefuirea în scop ortodontic/dinte, reparaţie aparat ortodontic, menținătoare de spațiu mobile și sigilare. Decontarea de 100% se face la valorile înscrise în normele stabilite de CAS, unde tarifele variază între 20 de lei, pentru șlefuirea unui dinte sau extracția unui dinte temporar, cu anestezie, și câteva sute de lei pentru aparatele și dispozitivele utilizate în tratamentul malformațiilor congenitale. Luând cel mai ieftin serviciu, extracția, mai puțin de jumătate dintre minori ar putea beneficia gratuit de serviciu. Și cu asta s-ar epuiza bugetul cabinetelor pe un an de zile. Cât despre prevenție, o sigilare evaluată la 20 lei/ dinte înseamnă, pentru cei 32 de dinți, 640 de lei/pacient. Din bugetul alocat medicinei dentare în județul Prahova, numai 2.100 de copii ar putea beneficia, până la finalul anului, de acest tratament. Și atât!
În cazul adulților, CAS decontează 60% pentru tratamentul cariei simple, de exemplu, al afecțiunilor pulpare sau al gangrenei apicale ori extracția unui dinte, cu anestezie, sau pentru proteza acrilică mobilizabilă, pe arcadă, dar în acest caz numai o dată la 10 ani și raportat la un tarif de 780 de lei. “Este foarte posibil ca în cazul medicilor care încheie contracte cu CAS tarifele să fie mai mici și să se încadreze, în mare măsură, de valorile atribuite de Casă acestor servicii. În caz contrar, dacă prețul la cabinet depășește aceste valori, probabil că pacientul va acoperi diferența, ca și în cazul medicamentelor compensate și gratuite, de exemplu, la care facilitatea se aplică la un preț de referință”, a explicat dr. Marius Dinu, președintele Colegiului Medicilor Dentiști Prahova. Chiar și așa, de banii alocați de CAS ar beneficia de proteze în jur de 2.900 de bătrâni. Fondurile ar mai putea acoperi, de asemenea, nu mai mult de 170.000 de consultații medicale pentru adulți, în contul cărora acestora tot ar avea de plătit diferența dintre suma decontată, de aproximativ 80 de lei, și tariful real practicat în cabinetul medical.