Sărăcia din sistemul sanitar îi pune pe bolnavi în situaţii umilitoare. La Iaşi, de exemplu, oamenii au parte de analize gratuite doar în prima parte a lunii, după ce bugetul Policlincii de stat a fost înjumătăţit. În aceste condiţii, din cei 10 mii de pacienţi, cel mult o treime îşi pot face analize fără să plătească.

Bugetul Policlinicii nr. 1 din Iaşi ajunge numai pentru şapte zile. Cu un buget lunar de 25 de mii de lei, la jumătate faţă de cel de până acum, policlinica va putea face analize gratuite doar în primele şapte zile ale lunii. Restul bolnavilor vor trebui să plătească investigaţiile.

Managerul spitalului Sf. Spiridon, Ioan Bârliba, susţine ca cei de la Casa de Asigurări de Sanătate au greşit reducând bugetul.

„Ambulatoriul a fost evaluat şi laboratorul ambulatoriului separat de spital. Neluându-se în calcul că, de fapt, laboratorul spitalului Sfântul Spiridon şi al Policlinicii este un tot unitar, analize care nu se pot face în ambulator se fac în spital şi invers”, a declarat Ioan Bârliba, managerul Spitalului ''Sfântul Spiridon'' Iaşi.

„Este pur şi simplu un calcul matematic. Funcţionarii de la Casa de Asigurări de Sănătate în urma evaluării au emis un proces verbal, proces verbal care este asumat şi de spital”, a spus si Robert Dâncă, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi.

Pâna luna aceasta, ambulatoriul primea un buget de 54.000 de lei. Nici această sumă nu era suficientă pentru a acoperi contravaloarea analzelor pentru o lună întregă.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro