Norme Coca 2023 - 2024

O micuță americancă născută seropozitivă, care aparent se vindecase în urma unui intens tratament cu antiretrovirale, a fost diagnosticată din nou cu HIV, au anunțat joi cercetătorii, preluați de AFP.

Mama fetiței de 4 ani din Mississippi (sudul Statelor Unite) este infectată cu HIV (virusul imunodeficienței umane, responsabil de SIDA), amintește AFP. Bebelușului i s-au administrat antiretrovirale la nici 30 de ore de la naștere, mult mai repede decât este normal în cazul nou-născuților cu risc ridicat de contaminare. Fetița a fost tratată până la 18 luni, vârstă la care medicii i-au pierdut urma timp de zece luni, perioadă în care bebelușul nu a primit niciun tratament. Niciunul din testele efectuate ulterior nu a pus în evidență prezența HIV.

'În general, atunci când încetează tratamentul, nivelurile de HIV urcă în câteva săptămâni, nu în câțiva ani', explică Deborah Persaud, specialistă în boli infecțioase la centrul pediatric Johns-Hopkins din Baltimore. Ca atare, cazul fetiței este, unul 'fără precedent'.

Povestea fetiței le dăduse speranțe medicilor, care credeau că tratarea ultra-timpurie a bebelușilor seropozitivi ar putea duce la vindecarea acestora. Cu toate acestea, un test de rutină efectuat la începutul lunii a pus în evidență niveluri detectabile de HIV în sângele copilului, asociate cu prezența de anticorpi, care dovedesc că HIV a reapărut.

'Fără îndoială că reapariția bolii este un lucru nefericit pentru copil, pentru medicii implicați în tratamentul său și pentru cercetătorii specializați în HIV/SIDA', susține Anthony Fauci, directorul Institutului național de alergii și boli infecțioase, adăugând că fetița, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, este tratată din nou cu antiretrovirale și se simte bine.

'Cazul copilului din Mississippi arată că tratamentul timpuriu cu antiretrovirale nu a eradicat complet rezervorul de celule afectate de HIV, însă, probabil, a redus considerabil dezvoltarea sa și, astfel, a permis ca fetița să nu ia medicamente mult timp', a explicat el.

Cazul fetiței a fost tratat pe larg anul trecut în revista New England Journal of Medicine, iar la începutul acestui an, un alt caz a fost semnalat în California. O fetiță, născută și ea cu SIDA, a fost tratată imediat cu antiretrovirale, iar la 11 luni de la naștere nu s-a mai depistat nicio urmă de infecție. În acest caz însă, medicii continuă să îi administreze tratament medicamentos și o vor face până aceasta va împlini doi ani, încheie AFP.

AGERPRES

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro