Norme Coca 2023 - 2024

Beneficiile economice pe termen lung ale actualizării listei de medicamente gratuite şi compensate din România sunt de cinci ori mai mari decât costurile, arată un studiu realizat de Institutul de Prognoză Economică al Academiei Romane, cu susţinerea Local American Working Group (LAWG). Astfel, pe termen lung, accesul pacienţilor români la medicamente inovatoare va însemna o ameliorare considerabilă a stării de sănătate a populaţiei, ceea ce se va traduce, în viitor, în beneficii economice şi reduceri la cheltuielile cu servicii medicale.

“Concret, în primii trei ani de la actualizarea listei medicamentelor compensate, efortul suplimentar suportat de stat va depinde de gradul de penetrare a pieţei de către noile molecule şi indicaţii, putând varia între 216 şi 486 de milioane lei. De cealaltă parte, beneficiile economice pe termen lung ale vindecării pacienţilor sau evitării deceselor ar putea ajunge la trei miliarde lei. În plus, cele mai mari beneficii vor fi resimţite în plan social. Pacienţii aşteaptă de mai bine de şase ani ca terapii inovatoare şi utilizate pe scară largă în Europa să fie accesibile în regim compensat şi în România”, a declarat Gregory Reeder, preşedinte Local American Working Group (LAWG).

Studiul a relevat faptul că, prin creşterea accesului pacienţilor la medicamente de ultimă generaţie în următorii trei ani, pacienţii vor câştiga aproximativ 75.000 de ani de viaţă activi datorită tratării cu succes a afecţiunilor, prelungirii duratei de viaţă a pacienţilor cu afecţiuni cronice şi prin evitarea deceselor. Astfel, actualizarea listei ar putea genera un impact economic pozitiv de aproximativ 0,5% din PIB datorită recâştigării sau menţinerii nivelului de productivitate al pacienţilor.

“Un astfel de studiu de impact era necesar în condiţiile în care actualizarea listei medicamentelor compensate este un proces cu implicaţii majore atât la nivelul pacienţilor, cât şi la nivelul statului. Studiul oferă autorităţilor un argument economic foarte important în favoarea actualizării listei de medicamente şi subliniază că, pe termen lung, deschiderea listei şi actualizarea constantă a acesteia aduc beneficii importante în producţie şi consum, în paralel cu îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei”, a explicat Lucian Albu, Director Institutul de Prognoză Economică, Academia Română.

Studiul ,,Politica privind medicamentele compensate în România 2008 – 2013” a necesitat peste un an de eforturi de analiză din partea autorilor. Ca metode de calcul, au fost evaluate costurile generate de moleculele şi indicaţiile noi pe o perioadă de trei ani, luând în considerare o creşterea graduală a nivelului de penetrare a medicamentelor pe piaţă. Au fost evaluate 110 molecule/indicaţii noi care acoperă în total 13 arii terapeutice cu impact puternic la nivelul societăţii în ceea ce priveşte morbiditatea, dizabilitatea şi mortalitatea (oncologie, cardiologie, reumatologie, diabet zaharat etc.). De asemenea, impactul economic al actualizării listei a fost cuantificat plecând de la indicatorii de eficacitate ai tratamentului viitor comparativ cu cel standard, transpuşi în ani de viaţă activi.

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro