Conform unui studiu efectuat în 2014 de o clinică de ortodinţie, pe 283 copii dintr-o şcoală din centrul Bucureştiului, cu vârste între 7 şi 14 ani, 82% dintre copii prezentau anomalii dento-maxilare (probleme ortodontice), 18% dintre ei începuseră deja un tratament ortodontic, în timp ce restul de 64% aveau nevoie de aplicarea unui aparat dentar.
Cea mai frecventă situaţie întâlnită este aceea în care dinţii sunt înghesuiţi sau mandibula este poziţionată prea în spate. Scăderea numărului cabinetelor stomatologice şcolare al căror rol era de a surprinde din timp orice problemă dentară şi de a trimite pacientul la medicul specialist ortodont face ca o parte dintre copii să ajungă târziu la cabinetul acestuia.
Prima consultaţie ortodontică şi începerea tratamentului trebuie făcute cât mai devreme, de la 7 ani, odată cu erupţia primilor dinţi permanenţi, când oasele sunt mai maleabile, problemele dento-maxilare nu s-au agravat, iar dinţii pot fi îndreptaţi sau dirijaţi să erupă în poziţie corectă. „Este greşită concepţia conform căreia trebuie să aşteptăm să erupă toţi sau cât mai mulţi dinţi permanenţi pentru începerea tratamentului ortodontic, deoarece acest lucru duce la agravarea anomaliei dento-maxilare, la extracţii dentare pentru a putea alinia dinţii pe un maxilar mic şi la creşterea duratei şi costurilor tratamentului ortodontic.” ne avertizează Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodonţie în cadrul Orto-Implant Expert.
Tratamentul ortodontic la copil poate fi realizat cu aparate ortodontice mobile, fixe, funcţionale sau o combinaţie a acestora şi durează între câteva luni şi 2 ani, în funcţie de gravitatea situaţiei. Aparatul ortodontic mobil este indicat de la vârsta de 6-7 ani până la 11-12 ani. După această vârstă, de regulă, aparatul mobil nu mai este foarte eficient. Aparatul dentar mobil are, în general, un şurub care va fi activat de către părinte, pentru lărgirea maxilarului, conform indicaţiilor medicului. Pacientul trebuie să se prezinte la controale periodice (o dată la 3-4 săptămâni) pentru dirijarea erupţiei unor dinţi, urmărirea evoluţiei etc. Aparatul dentar se poartă 18- 20 ore pe zi, dar nu în timpul mesei, acesta este nedureros şi uşor de purtat de către copil. Aparatele funcţionale sunt realizate din silicon, se poartă noaptea şi câteva ore (2-5 ore) pe zi şi au rolul de a corecta nu doar poziţia dinţilor şi ocluzia (muşcătura), ci şi obiceiuri dăunătoare ca respiraţia orală, sugerea degetului, degluţia infantilă etc.
Tratamentul ortodontic durează cel puţin un an, deoarece musculatura, dinţii şi articulaţia temporo-mandibulara au nevoie de timp pentru a se antrena şi, respectiv, poziţiona corect. Aparatul ortodontic fix (brackeţi) poate fi aplicat şi la vârste mai mici, când copilul mai are încă dinţi de lapte prezenţi, însă indicaţia majoră este după erupţia dinţilor permanenţi (11-12 ani). Copiii au o varietate de opţiuni: bracketurile ceramice şi de safir, bracketuri metalice în forma de inimioară, stea, diamant sau de Hello Kitty, precum şi elastice transparente sau colorate care se schimbă la fiecare control, ceea ce face ca aparatele dentare să fie din ce în ce mai uşor acceptate de către copii. Tratamentul trebuie început cât mai devreme pentru a obţine rezultate foarte bune într-un timp scurt. Medicul specialist va alege împreună cu pacientul cea mai potrivită soluţie pentru fiecare caz în parte.