Inventarul de sfârşit de an pentru corpul nostru înseamnă, în general, cam un rid în plus, între 20.000 şi 40.000 de fire de păr pierdute, mai puţină masă musculară şi mai multă grăsime.

 IC MED surpriza

În 365 de zile, tot organismul trece printr-o sumedenie de schimbări pe care tu nici măcar nu le simţi, dar de care ar fi bine să ţii cont.

Aproximativ un rid pe an

În decursul celor 365 de zile, dăm jos aproximativ patru kilograme de celule epiteliale. Dar asta nu înseamnă că în fiecare an cântărim mai puţin, pentru că aceste celule se regenerează. Totuşi, pe măsură ce înaintăm în vârstă, regenerarea nu se mai produce la acelaşi nivel ca la 20 de ani şi, de aceea, în timp, pielea se subţiază. În plus, după vârsta de 25 de ani, la fiecare 12 luni, înregistrăm o reducere cu 1,5 la sută a cantităţii de colagen şi de elastină, două elemente esenţiale pentru menţinerea aspectului tânăr al pielii. Din cauza acestor transformări, specialiştii apreciază că pe faţa noastră se formează în medie un rid pe an.

Toamna pierdem mai mult păr

În fiecare zi ne cad între 50 şi 100 de fire de păr, aşadar, într-un an pierdem în jur de 18.000-36.500 de fire. Dar pe cât de uşor cad, pe atât de rapid se regenerează, astfel încât, în condiţiile unui scalp sănătos şi al unor gene nepredispuse la calviţie, volumul podoabei capilare poate rămâne constant o mare parte din viaţă.

Toamna pierdem mai mult păr decât în restul anului şi, de aceea, avem nevoie de îngrijire specială.

Ne îngrăşăm cam 500 de grame pe an

Este vorba în special de kilogramele acumulate în perioada sărbătorilor, subliniază specialiştii în nutriţie. În perioada sărbătorilor de iarnă, de exemplu, luăm între 2 şi 4 kilograme, dar le dăm jos brusc, în perioada de după, când revenim la stilul obişnuit de viaţă. Însă nu le dăm jos integral, ci rămânem cam cu 500 de grame în plus pe care, dacă nu adoptăm un stil de viaţă activ şi dacă nu începem să mâncăm echilibrat, nu le mai dăm jos. Astfel, în 10 ani ajungem să cântărim cu 5 kilograme în plus.

Masa musculară scade...

Masa de grăsime creşte şi pentru că, în lipsa activităţii fizice, masa musculară scade. Persoanele sedentare şi cele care fac mişcare doar rareori pierd anual, între 20 şi 50 de ani, aproximativ 250 grame din masa musculară, arată un studiu recent efectuat de cercetătorii americani şi publicat în „Jurnalul medicinii sportive“. Consecinţele acestei reduceri musculare sunt multiple, arată specialiştii. În primul rând, scade flexibilitatea şi rezistenţa fizică a corpului, existând un risc crescut al accidentelor. Cele mai afectate sunt musculatura picioarelor, şoldurilor şi spatelui. Reducerea masei musculare din aceste zone duce la o suprasolicitare a articulaţiilor, iar în timp, la instalarea artrozei, afecţiune ce apare mai ales la persoanele în vârstă şi caracterizată prin „măcinarea“ articulaţiilor.

Creierul se micşorează

În mod normal, în punctul maxim de dezvoltare, creierul cântăreşte aproximativ 1,4 kilograme şi are circa 100 de miliarde de celule nervoase. Însă după ce s-a maturizat, adică în jurul vârstei de 20 de ani, creierul pierde în fiecare an cam un gram din greutatea iniţială. Însă neuronii reprezintă doar o mică parte din această greutate şi anume 5%. Aşadar, numărul de neuroni care mor anual este de 108.000, susţin specialiştii. Acest calcul este valabil însă doar în cazul unei persoane sănătoase, cu un stil de viaţă relativ echilibrat. Hrana săracă în substanţe nutritive, sedentarismul şi viciile (consumul excesiv de alcool şi de tutun) pot creşte şi de 30 de ori numărul neuronilor care mor anual.

Bătăile inimii scad în fiecare an, începând de la 35 de ani

Inima pompează aproximativ trei milioane de litri de sânge şi bate de peste 30 de milioane de ori pe parcursul unui an. Începând cu vârsta de 35 de ani, rata maximală a bătăilor inimii (numărul maxim de contracţii ale inimii într-un minut) scade cu o bătaie în fiecare an, spun specialiştii. Asta se întâmplă deoarece, pe măsură ce înaintăm în vârstă, muşchiul inimii îşi pierde din forţă. De asemenea, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea „Johns Hopkins“ a scos la iveală faptul că şi cantitatea de sânge pompat de inimă scade cu opt mililitri pe an, dar asta se întâmplă după vârsta de 40-45 de ani.

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro