Norme Coca 2023 - 2024

Modificarea preţurile medicamentelor se răsfrânge grav în buzunarul bolnavilor ieşeni, care s-au trezit prinşi la mijloc între interesele medicilor de familie şi farmaciştilor * şefii din sănătate cunosc modalităţile prin care farmaciştii scot bani grei din buzunarul oamenilor, chiar şi în cazul compensărilor totale, dar dau vina pe lege

 

Prezentată iniţial o veste bună pentru bolnavi, ieftinirea medicamentelor compensate până la 88,1% a căzut ca un şoc pentru farmacişti, care caută soluţii de profit pentru stocurile achiziţionate la preţurile vechi. Această stare de fapt a stârnit discuţii aprinse ieri, 28 iulie, în cadrul Comitetului Pentru Persoane Vârstnice din Prefectura Iaşi, membrii trăgând un semn de alarmă privind compensarea medicamentelor în farmacii. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că, în situaţia în care compensarea se face 100%, clientul tot este nevoit să scoată bani din buzunar.

Situaţia este cunoscută de directorul medical al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, Alexandru Scutaru, care spune însă că… nu el a făcut legea. Potrivit acestuia, banii pe care bolnavii îi scot din buzunar pentru medicamentele compensate sută la sută reprezintă diferenţa dintre preţul de referinţă şi preţul practicat de farmacii.

„Compensarea medicamentelor se face la preţul de referinţă, care diferă de preţul practicat de farmacie. Aşa e legea, nu am făcut-o eu. Nu putem impune farmaciilor practicarea preţului de referinţă. Astfel se explică faptul că, în cazul în care preţul de referinţă al unui medicament este şase lei, iar în farmacie este vândut cu zece lei, atunci compensarea se aplică pentru cei şase lei, iar clientul plăteşte diferenţa de patru lei”, a declarat Alexandru Scutaru.

Mesajul directorului medical al CAS Iaşi nu a fost pe placul comitetului, care a cerut modificări legislative, mai ales că printre cei mai mulţi beneficiari de medicamente compensate integral sunt pensionarii şi veteranii de război.

Atenţie la reţeta medicului de familie

Potrivit medicului Alexandru Scutaru, există însă o modalitate de a evita orice cost suplimentar pentru medicamentele compensate integral, însă cheia este în mâna medicilor de familie.

„Au scăzut preţurile, iar unele farmacii au rămas cu stocurile cumpărate la preţurile vechi. Dacă pe reţetă este specificată de către medicul de familie denumirea comună internaţională, adică substanţa activă din medicament, atunci clientul nu mai plăteşte nimic, pentru că farmacistul are posibilitatea să ofere cel mai ieftin medicament. În cazul în care bolnavul specifică, ori doctorul de familie recomandă un medicament cu denumirea comercială, se plăteşte acea diferenţă între preţul de referinţă şi cel de la raft”, a mai declarat Alexandru Scutaru.

Altfel spus, prin mijloace cunoscute în lumea medicală, medicul de familie poate recomanda pacientului mai multe substanţe active, care iniţial să oferă senzaţia bolnavului că va lua o reţetă complet gratuită, însă respectivele substanţe pot fi conţinute de un singur medicament, cel mai probabil, şi costisitor.

„Nu înţelegem de ce până şi veteranii de război, care şi ei sunt puţini, trebuie să plătească pentru medicamente compensate în totalitate. Este o situaţie absurdă, care arată slăbiciunea sistemului medical. Legile sunt făcute greşit”, a declarat Vasile Manolache, preşedintele Uniunii Judeţene a Persoanelor Vârstnice Iaşi. Astfel, zeci de ieşeni se trezesc în farmacii că au de plătit diferenţe semnificative de preţ, deşi medicul de familie le-a transmis că totul este gratuit.

* * *

CNAS a făcut publică lista medicamentelor care vor suferi modificări depreţ începând cu data de 01 iulie 2015. Din cele 5.051 medicamente avizate, 2.711 au suferit ieftiniri între 0,1 - 88,1%, 385 medicamente au rămas la acelaşi preţ, iar 1955 au înregistrat creşteri la preţul de referinţă, între 4,4 şi 15,3%

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro