Mai mult de o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite prin adoptarea unor comportamente sănătoase, iar vindecarea depinde de depistarea precoce, au evidențiat specialiștii prezenți la o masă rotundă organizată de Direcția de Sănătate Publică Bihor, cu tema “Metode de prevenție și depistare precoce a cancerului”. “Boala canceroasă este vindecabilă, dacă este depistată în stadiu precoce, în proporție de peste 99%”, a subliniat dr. Zoia Bitea, director executiv adjunct al DSP Bihor, în cadrul mesei rotunde.
Printre specialiștii prezenți la dezbateri s-a aflat și fostul ministru al Sănătății, dr. Ritli Ladislau, pediatru oncolog, care a spus că ar fi necesară reintroducerea educației pentru sănătate, prin medicii școlari, pentru a proteja generațiile tinere, la care factorul genetic este prima cauză a îmbolnăvirii.

“Șansa noastră este să facem profilaxia cancerului la adult, începând cu copilăria. Este extrem de greu să faci educație. Sarcina noastră este ca noi, pediatrii, să învățăm și părinții și copiii, despre stilul de viață sănătos, ca să prevenim cancerul, altfel nu vom putea să-l stăpânim. Noi stăm foarte rău la nivel mondial, cu cancerul, nu atât ca incidență, cât la stadiul avansat la care sunt depistate cazurile. (...) Cred că trebuie reluată educația pentru sănătate”, a subliniat Ritli.

Dr. Zoia Bitea a amintit că DSP Bihor a demarat un proiect, împreună cu parlamentarii bihoreni, pentru a introduce educația pentru sănătate în curicula școlară. “La un moment dat, s-a dus în derizoriu educația pentru sănătate, marșându-se doar pe educația sexuală. Desigur că în cadrul educației pentru sănătate este vizată și această educație. În prezent, la noi, cuvântul profilaxie nu are conținut”, a spus dr. Zoia Bitea.

Medicii au subliniat necesitatea de a schimba mentalitatea populației care este încă reticentă la a solicita examene pentru depistarea cancerului, într-un context numit de specialiști “cancerofobie”. Populația trebuie să știe, a spus dr. Bitea, că există posibilități de investigare, neinvazive, de punere în evidență a leziunilor în stadii incipiente, ceea ce este foarte important pentru vindecare.

În anul 2015, au fost folosite doar 71% din fondurile alocate de minister pentru screeningul de col uterin și spre deosebire de alte țări, unde sunt descoperite din timp aproape 80% din cazuri, la noi, 70-80% din acestea sunt depistate în stadii deja avansate, au precizat specialiștii bihoreni.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro