În fiecare an, sute de studenti de la Medicină consideră că si-au constatat exact bolile pe care le studiază. Dar, de cele mai dese ori, gresesc.
Câtiva dintre colegii mei chiar considerau că si-au depistat diferite maladii. Cel mai des au fost stabilite asa diagnostice ca tumori ale creierului, atunci când studiam neurologia, si angina pectorală, în perioada prelegerilor la modulul cardiologie. După ce ne s-a spus că studentii de la medicină sunt predispusi la ipohondrie, spiritele s-au calmat.
“Boala studentilor de la medicină” se referă la fenomenul prin care studentii de la medicină observă ceva inofensiv despre sănătatea lor si apoi îi conferă semnificatie exagerată. Deseori aceasta corespunde unei boli pe care recent au studiat-o la cursuri sau au întâlnit-o prin sectiile spitalelor.
“Boala studentilor de la medicină” – care a fost de asemenea numită “nosophobia”, ceea ce înseamnă “frică de boli” – a atras atentie pentru prima dată la mijlocul anilor ’60. Cercetătorii de la universitatea McGrill au analizat înregistrările de la serviciul sănătătii studentilor si au constatat că 70% din numărul total al studentilor de la medicină s-au plâns de simptome ale diferitelor boli pe care l-au studiat. De exemplu, un student care a hotărât ca este bolnav de schizofrenie în perioada cursurilor de psihiatrie, mai târziu, si-a schimbat diagnosticul său în maladia Meniere, o boală a urechii interne. În realitate el nu suferea nici de una, nici de alta.
Între timp, cercetătorii de la Universitatea din California de Sud, facultatea de medicină, au intervievat 33 de rezidenti, determinând că aproape 80% si-au stabilit diagnostic gresit, începând cu cancer si terminând cu tuberculoză. Autorii au scris că bolile studentilor de la medicină au fost deseori întâlnite cu umor, dar de asemenea acesta putea fi “un semn al stresului emotional”.
Oare este într-adevăr boala studentilor de la medicină o problemă, determinată de anxietate si stresând viitorii medici?
Încă câteva studii recente– cu utilizarea metodelor mai bune decât cercetările mai vechi – au sugerat că răspunsul este negativ. De exemplu, studentii de la facultatea de Medicină a Universitătii din Oxford, au acumulat acelasi scor la capitolul anxietate ca si grupul de control, constituit din studenti non-medici si non-studenti. Un studiu a 4 scoli medicale a descoperit că studentii anului întâi si patru au niveluri de anxietate mai mici decît alti studenti absolventi.
Se pare, deci, că în timp ce unii studenti de la medicină îsi stabilesc simptome false ale bolilor, ei sunt nu mai putin ipohondrici decât alti studenti. Deci, este, probabil, gresit să vorbim despre o entitate distinctă cunoscut sub numele de “boală a studentilor de la medicină”, chiar dacă conceptul amuză medicii mai experimentati. Si atunci când studentii, într-adevăr nu se simt bine, noi ar trebui să luăm în serios plângerile acestora.